Navalnij álnéven felhívta a megmérgezésében részt vevő egyik titkosügynököt, aki elmesélte, hogy az alsónadrágjába rakták az idegmérget

2020. december 21. – 17:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszej Navalnijt augusztusban az alsónadrágjába rakott novicsokkal mérgezték meg – egyebek mellett ez derült ki a CNN hétfői tényfeltáró cikkéből. Az orosz ellenzéki politikus számára úgy derültek ki a megmérgezésének körülményei, hogy átvert egy orosz titkosügynököt, aki véletlenül elárulta neki az ellene irányuló akció részleteit.

Az FSZB (belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat) mérgekkel is foglalkozó elit csapatához tartozó Konstantin Kudrjavcev elmondta, hogy az akció során hogyan küldték a szibériai Tomszk városába, hogy eltakarítsa a nyomokat.

Kudrjavcev azért beszélt a részletekről, mert azt hitte, hogy az orosz Nemzetbiztonsági Tanács egyik tisztviselőjével beszél telefonon, holott maga Navalnij volt a vonal túloldalán.

A CNN és a Bellingcat közös nyomozásban derítette ki a múlt héten, hogy a Putyin ellen gyakran felszólaló ellenzéki politikust az FSZB egy 6-10 fős egysége már körülbelül három éve követte.

20.59 – Frissítés: Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat hétfőn közölte, hogy „külföldi titkosszolgálatok segítségével megvalósított provokációnak” tekintik Navalnij oknyomozását. Hozzátették, szerintük az ügy feltárása „a biztonsági szolgálat és munkatársainak lejáratását célozta, és nem valósulhatott volna meg külföldi titkosszolgálatok szervezési és technikai támogatása nélkül.”

Navalnij felesége és gyerekei társaságában egy berlini kórházban. Majdnem belehalt a mérgezésbe Fotó: Alekszej Navalnij Instagram oldala/AFP
Navalnij felesége és gyerekei társaságában egy berlini kórházban. Majdnem belehalt a mérgezésbe Fotó: Alekszej Navalnij Instagram oldala/AFP

Hogyan csinálta?

Navalnij – aki még mindig egy titkos németországi helyszínen van – az orosz Nemzetbiztonsági Tanács egyik magas rangú tisztviselőjének adta ki magát, akinek az a feladata hogy kielemezze a mérgezéses műveletet. Telefonszámát úgy álcázták, mintha az FSZB székhelyéről telefonálna.

Miután Kudrjavcev igazolta személyazonosságát, Navalnij azt mondta, hogy azt a feladatot kapta, tárja fel, mit rontott el a mérgezést végrehajtó különítmény, mi lehetett a kudarc oka. A 49 perces hívásban az ügynök időnként aggódik amiatt, hogy nem védett vonalon beszélnek, de Navalnij meggyőzi őt, hogy a magas rangú tisztviselők azonnal jelentést követelnek.

Kudrjavcev azt mondta, hogy bár a mérgezéses merényletben nem vett részt, de később segített eltüntetni a nyomokat, és megnevezte néhány társát, akik a küldetést végrehajtották. A Bellingcat a hívást angol felirattal teljes terjedelmében közzétette a Youtube-on:

Alsónadrág

Kudrjavcev részletes beszámolója során Navalnij megkérdezte, hogy „Milyen ruhadarabra helyezték a hangsúlyt? Mi a legkockázatosabb ruhadarab?”, mire az ügynök azt felelte: „alsónadrág”. Navalnij megkérdezte azt is, hogy a ruhán belülre vagy kívülre helyezték az idegmérget, mire az ügynök azt felelte, hogy belülre, „az ágyékhoz”.

A CNN által megkérdezett toxikológusok azt állítják, ha szemcsés formában rakják a ruhára a novicsokot, akkor felszívódik a bőrön, amikor az áldozat izzadni kezd. Úgy tűnik, a támadók az idegméreg szilárd formáját alkalmazták, nem pedig folyadékot vagy gélt, mint korábban például a Szergej Skripal elleni támadás során.

Alekszej Navalnij egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőúton lett rosszul, a CNN közzétett egy videót, amelyet a járat egyik utasa készített, ezen hallható, amikor Navalnij már elkezdte érezni a méreg hatását, és hangosan jajveszékelt. Az ellenzéki politikus azonnal mondta is a gép személyzetének: „megmérgeztek, meg fogok halni”.

Navalnij és felesége a berlini kórház erkélyén, szeptember 21-én Fotó: Alekszej Navalnij Instagram oldala/AFP
Navalnij és felesége a berlini kórház erkélyén, szeptember 21-én Fotó: Alekszej Navalnij Instagram oldala/AFP

Nem számítottak rá, hogy életben marad

„Nem számítottunk rá, hogy mindez megtörténik. Biztos vagyok benne, hogy rosszul történtek a dolgok” – mondta Kudrjavcev arra utalva, hogy az FSZB célja Navalnij meggyilkolása lehetett. Navalnij megkérdezte, hogy mivel lehetett gond, esetleg túl kicsi adagot rakta-e a fehérneműre, de az ügynök szerint még extra adagot is tettek hozzá. Kudrjavcev szerint a pilóta és az orvosok gyors reakcióideje miatt nem sikerült a merénylet.

Kudrjavcev egyébként a vegyi és biológiai fegyverek specialistája, az orosz vegyészeti védelmi akadémia moszkvai kirendeltségén végzett, korábban a védelmi minisztériumban is dolgozott. Azt is elmondta a telefonhívás során, hogy az omszki rendőrök segítették eltüntetni a nyomokat, például Navalnij ruháit, amiket a politikus azóta is hiába követel vissza az orosz hatóságoktól.

Navalnij megkérdezte, hogy Makshakov adta-e az alsónadrággal kapcsolatos utasítást, mire Kudrjavcev azt felete, hogy igen. (Sztanyiszlav Makshakov orosz tudós lehetett a különítmény vezetője.)

„Nagyon óvatos, mindentől fél”

Navalnij megkérdezte Kudrjavcevet, hogy miután ennyi ideje követi Navalnijt, milyennek látja a személyiségét, mire az FSZB-s azt felelte:

„Nagyon óvatos, mindentől fél.”

Navalnij azt mondta a CNN-nek, hogy nem ismerte fel fényképekről sem Kudrjavcevet, sem az őt követő különítmény többi tagját. Hangsúlyozta, hogy az ügy miatt szerinte nem lesz komolyan vehető nyomozás Oroszországban. És úgy véli, Vlagyimir Putyin állhat a megmérgezése mögött.

Putyin szerint az amerikai titkosszolgálatok vannak a háttérben

Putyin szerint a mérgezés és az állítólagos azonosítása a Navalnij elleni akció végrehajtóinak csak amerikai titkosszolgálati anyag, amit úgy akarnak legalizálni, mintha Navalnijék és az oknyomozó portálok jöttek volna rá valamire.

A „berlini klinika páciense” ezek szerint az amerikai titkosszolgálatok támogatását élvezi – mondta Putyin. Szerinte ezért helyes, ha az orosz titkosszolgálat rajta tartja a szemét, de tagadta, hogy megmérgezték volna.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!