Orosz börtönszolgálat: Azonnal letartóztatják Navalnijt, amint hazatér Oroszországba

2021. január 14. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz börtönszolgálat csütörtökön közölte, hogy azonnal letartóztatják Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, amint visszatér országába, írja az AP.

Putyin legnagyobb kritikusa, Navalnij tavaly lett rosszul augusztusban egy repülőgépen, majdnem belehalt mérgezésébe, végül egy berlini kórházban kezelést kapott és túlélte. Decemberben megírtuk, hogy az orosz ellenzéki politikus számára úgy derültek ki a megmérgezésének körülményei, hogy átvert egy orosz titkosügynököt, aki véletlenül elárulta neki az ellene irányuló akció részleteit, egyebek mellett azt, hogy az alsónadrágjába rakott novicsokkal mérgezték meg.

Megmérgezése mögött a gyanú szerint az orosz titkosszolgálat áll, ezt a Kreml viszont tagadta. December végén Navalnij ultimátumot kapott: ha nem tér haza Oroszországba azonnal, később börtön várja majd. A börtönszövetség arra hivatkozott, Navalnij megsértette berlini tartózkodásával egy 2014-es, lopás miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést (Navalnij szerint koncepciós perben ítélték el ekkor).

A börtönszolgálat január 12-én hivatalos kérelmet küldött a bírósághoz, amelyben az egyéves felfüggesztett büntetést letöltendő börtönre cserélnék. Csütörtöki közleményében a börtönszolgálat azt mondta, azért fogják letartóztatni, mert

„kötelesek minden szükséges intézkedést megtenni Navalnij fogva tartásáért addig, amíg a bíróság nem ítél.”

Navalnij ellen decemberben büntetőeljárást is kezdeményeztek csalás vádjával, a politikus szerint azonban ezek sem valósak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!