Azonosították a Navalnij-merényletet végrehajtó orosz különítmény tagjait

2020. december 14. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

Minden bizonnyal a belbiztonságért felelős orosz nemzetbiztonsági szolgálat egyik különítménye mérgezte meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a nyáron – jelentette a hírportálján hétfőn a Der Spiegel című német hírmagazin nemzetközi partnerekkel folytatott tényfeltáró munkájának eredményeit ismertetve.

A Bellingcat nemzetközi oknyomozó újságírói hálózattal, az ugyancsak tényfeltáró cikkekre szakosodott, The Insider című orosz hírportállal és a CNN amerikai hírtelevízióval közösen végzett kutatás szerint oroszországi mobil távközlési szolgáltatások használatáról szóló adatok, a készülékek helyére vonatkozó adatok, orosz belföldi repülőjáratok utaslistái és „egyéb” források elemzése alapján „nemigen merülhet fel ésszerű kétség” azzal kapcsolatban, hogy Alekszej Navalnijt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB)egy legalább nyolc ügynökből álló különítménye mérgezte meg – áll az MTI összefoglalójában.

Az egység tagjait azonosították, meg is próbáltak kapcsolatba lépni velük, de nem válaszoltak a megkeresésekre. Valamennyien férfiak, hárman orvos végzettségűek, ketten biológiai és vegyi fegyverekre szakosodott tudósok. Az egység tevékenységét Oleg Tajakin orvos, az FSZB-hez tartozó kriminalisztikai intézet munkatársa hangolta össze. A szovjet állambiztonsági hatóság (KGB) szervezeti keretében 1977-ben alapított intézet kapcsolatba hozható számos gyilkossággal, például a 2006-ban sugárzó izotóppal Londonban megölt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz hírszerző ügyével – mutatott rá a Der Spiegel.

A különítmény történetének orosz adatbázisok elemzésével összeállított rekonstrukciója szerint az FSZB-s ügynökök legkésőbb 2017 közepétől kezdtek összehangoltan és intenzíven foglalkozni Navalnijjal, miután a politikus bejelentette, hogy elindul a következő évi elnökválasztáson. Legkevesebb harminc esetben fordult elő, hogy követték a világ legnagyobb országában menetrend szerinti repülőjáratokkal megtett útjain.

Valószínűleg 2019-ben is megpróbálták megmérgezni, és akkor is az volt a céljuk, hogy a méreg egy repülőút közben fejtse ki hatását. Minden bizonnyal az idén júliusban is az életére törtek, ugyancsak méreggel, amely azonban felesége, Julia Navalnij szervezetébe jutott be és a körülmények szerencsés alakulása révén nem okozott maradandó kárt.

Meglehet, hogy a novicsok nevű idegméreggel elkövetett augusztusi gyilkossági kísérlethez az orosz állam vezetésének legfelső szintjeiről kaptak engedélyt vagy utasítást. Erre utal, hogy Oleg Tajakin az egység egyik vegyifegyver-szakértő tagja, Konsztantyin Kudrjavzev kíséretében közvetlenül az akció előtt rövid látogatást tett Szocsiban, ahol a politikai elit számos tagja eltölti az államfővel, Vlagyimir Putyinnal személyesen folytatott megbeszélések előtt a koronavírus-járvány miatt kötelező karantént.

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, a Vlagyimir Putyin elnököt rendszeresen bíráló és többször őrizetbe vett Alekszej Navalnij augusztus 20-án rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen. Öntudatlan állapotban került az omszki kórházba, ahol tagadták, hogy mérgezés történt volna.

Navalnijt azonban két nappal később átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. A német kormány azt is bejelentette, hogy a Szkripal-ügyben is használt novicsok került a súlyos állapotban kezelt férfi szervezetébe. Orvosai szeptember 7-én jelentették be, hogy javult Navalnij állapota, felébresztették a mesterséges kómából, és fokozatosan lekapcsolják a lélegeztetőgépről is.

Egyelőre azt nem tudták megmondani, hogy milyen maradandó hatásai maradhatnak a mérgezésnek, de Navalnij szeptember 15-én már a kórházi ágyáról családjával közös képet posztolt, és egy német ügyésszel is beszélt már arról, mire emlékszik. Azóta arról is raktak ki képet, ahogy az orosz politikus már egyedül lépcsőzik. Mint arról beszámoltunk, az eset miatt az EU szankciókat vezetett be több magas beosztású orosz tisztségviselő, köztük Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője ellen.

Katt ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!