Navalnij megmérgezése miatt több orosz hivatalnokot kitiltottak az Európai Unióból

2020. október 15. – 15:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tiltott vegyifegyver-használat miatt korlátozó intézkedéseket vezetett be hat ember és egy szervezet ellen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyében – közölte az Európai Unió Tanácsa.

A szankciós listára került Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének helyettese, valamint Andrej Jarin, az elnöki hivatal belpolitikai részlegének vezetője, Szergej Menyajlo, a szibériai szövetségi körzet elnöki megbízottja, Alekszej Krivorucsko és Pavel Popov, a védelmi miniszter két helyettese. Büntetőintézkedésekkel sújtották továbbá a Szerveskémiai és Technológiai Állami Kutatóintézetet, ahol nyugat-európai feltételezések szerint a novicsokot kifejlesztették, írja az MTI.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Az elfogadott korlátozóintézkedések a vagyoni eszközök befagyasztása mellett tiltják a beutazást az EU területére. Ezenkívül európai magánszemélyek és uniós székhelyű vállalkozások nem bocsáthatnak pénzeszközöket a szankciós jegyzékbe vettek számára Ezek szankciók jelenleg tizenöt emberre és két szervezetre vonatkoznak. Az érintettek között a csütörtökön jegyzékbe vett hat ember és egy szervezet mellett négyen a Szkripal-ügyben vettek részt, öten pedig a szíriai rezsimmel állnak kapcsolatban. A listán szerepel még a Szíriai Tudományos Vizsgálati és Kutatóközpont (SSRC), a szíriai rezsimnek a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős fő szervezete.

Oroszország válaszolni fog az Európai Unió által a Navalnij-ügy miatt bevezetett szankciókra – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában. Peszkov szerint a szankciók bevezetése barátságtalan lépés volt, és semmilyen logika nem volt benne. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán kilátásba helyezte, hogy Oroszország tükörválaszt ad majd az ellene a Navalnij-ügy miatt bevezetendő szankciókra.

A unió döntésével szinte egyszerre II. Erzsébet angol királynő abba a katonai laboratóriumba látogatott Port Downban, amely két évvel ezelőtt azonosította a novicsokot a Szkripal-ügyben. Szergej Szkripal és lánya, Júlia egy salisburyi bevásárlóközpont előtt lett rosszul. Három nappal később derült ki, hogy vegyi fegyveres támadás áldozatai lettek. A hatóságok attól tartottak, hogy az idegméregnek mások is az áldozatai lehetnek, ezért több területet lezártak a lakosság elől. A királynő a novicsokügyben dolgozók mellett azokkal a tudósokkal is találkozott, akik részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A központ analitikusai az állami kórházakban segítették növelni a tesztelési kapacitást.

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, a Vlagyimir Putyin elnököt rendszeresen bíráló és többször őrizetbe vett Alekszej Navalnij augusztus 20-án rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen. Öntudatlan állapotban került az omszki kórházba, ahol tagadták, hogy mérgezés történt volna.

Navalnijt azonban két nappal később átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. A német kormány azt is bejelentette, hogy a Szkripal-ügyben is használt novicsok került a súlyos állapotban kezelt férfi szervezetébe. Orvosai szeptember 7-én jelentették be, hogy javult Navalnij állapota, felébresztették a mesterséges kómából, és fokozatosan lekapcsolják a lélegeztetőgépről is. Egyelőre azt nem tudták megmondani, hogy milyen maradandó hatásai maradhatnak a mérgezésnek, de Navalnij szeptember 15-én már a kórházi ágyáról családjával közös képet posztolt, és egy német ügyésszel is beszélt már arról, mire emlékszik. Azóta arról is rakta ki képet, ahogy az orosz politikus már egyedül lépcsőzik.

Navalnij kollégái szerint Putyin megrendelésére mérgezték meg az ellenzéki politikust, a nemzetközi bírálatokkal is szembenéző orosz felső vezetés viszont tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Angela Merkel német kancellár gyilkossági kísérletnek nevezte a mérgezést, Navalnij pedig egy blogposztban szeptember 21-én bírálta az orosz hatóságokat, amiért nem indítottak büntetőeljárást az ügyben. A politikus október 1-jén, első támadás utáni interjújában nyíltan azzal vádolta meg Putyint, hogy ő adott utasítást a mérgezésre. A Kreml erre azzal vágott vissza, hogy Navalnij a nyugati titkosszolgálatoknak dolgozik, amelyek feszültséget akartak kelteni Oroszországban a fehérorosz elnökválasztás mérlegének megvonása után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!