Novicsokkal mérgezték meg Alekszej Navalnijt az OPCW szerint

2020. október 6. – 18:56

frissítve

Novicsokkal mérgezték meg Alekszej Navalnijt az OPCW szerint

Másolás

Vágólapra másolva

Novicsok-idegmérget mutattak ki az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől vett vér- és vizeletmintákban – írja az MTI a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) keddi közleménye alapján.

Az OPCW szerint a mintákban kimutatott biomarkerek „hasonló strukturális jellemzőkkel bírnak, mint a Novicsok-csoporthoz tartozó mérgező vegyszerek”. A szervezet a német kormány kérésére vett mintákat Navalnijtól, a megállapításai pedig megerősítik a Bundeswehr kutatóintézetének korábbi vizsgálati eredményeit.

Fernando Arias, az OPCW vezetője szerint ezek az eredmények nagyon aggasztóak: „A vegyi fegyverek használata minden körülmények között elítélendő, és teljes mértékben ellentétes a nemzetközi közösség által felállított jogi normákkal” – idézi Ariast a Deutsche Welle.

A német kormány szóvivője, Steffen Seibert megismételte Németország kérését Oroszország felé, hogy teljes körűen vizsgálják ki és magyarázzák meg, mi történt Navalnijval, az ügyben tett következő lépésekről pedig EU-s partnereivel fog tárgyalni Berlin. „A vegyi fegyverek bármilyen használata komoly ügy, és nem maradhat következmények nélkül” – mondta Seibert.

Hétfőn került fel a YouTube-ra egy kétórás interjú Navalnijval, aki először állt kamerák elé azóta, hogy kiengedték a berlini kórházból, ahol kezelték. Szerinte azért mérgezték meg őt az orosz hatóságok, mert fenyegetést láttak benne a jövő évi választások előtt.

Nem Navalnij az egyetlen orosz, akit ezzel az idegméreggel támadtak meg: 2018-ban az angliai Salisbury-ben Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya mintáiban szintén megtalálták a szovjet időkben kifejlesztett Novicsokot. Az OPCW tagállamai tavaly állapodtak meg abban, hogy tiltólistára helyezik a Novicsok-típusú idegmérgeket, a tilalom négy hónapja lépett hatályba.

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, a Vlagyimir Putyin elnököt rendszeresen bíráló és többször őrizetbe vett Alekszej Navalnij augusztus 20-án rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen. Öntudatlan állapotban került az omszki kórházba, ahol tagadták, hogy mérgezés történt volna.

Navalnijt azonban két nappal később átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. A német kormány azt is bejelentette, hogy a Szkripal-ügyben is használt novicsok került a súlyos állapotban kezelt férfi szervezetébe. Orvosai szeptember 7-én jelentették be, hogy javult Navalnij állapota, felébresztették a mesterséges kómából, és fokozatosan lekapcsolják a lélegeztetőgépről is. Egyelőre azt nem tudták megmondani, hogy milyen maradandó hatásai maradhatnak a mérgezésnek, de Navalnij szeptember 15-én már a kórházi ágyáról családjával közös képet posztolt, és egy német ügyésszel is beszélt már arról, mire emlékszik. Azóta arról is rakta ki képet, ahogy az orosz politikus már egyedül lépcsőzik.

Navalnij kollégái szerint Putyin megrendelésére mérgezték meg az ellenzéki politikust, a nemzetközi bírálatokkal is szembenéző orosz felső vezetés viszont tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Angela Merkel német kancellár gyilkossági kísérletnek nevezte a mérgezést, Navalnij pedig egy blogposztban szeptember 21-én bírálta az orosz hatóságokat, amiért nem indítottak büntetőeljárást az ügyben. A politikus október 1-jén, első támadás utáni interjújában nyíltan azzal vádolta meg Putyint, hogy ő adott utasítást a mérgezésre. A Kreml erre azzal vágott vissza, hogy Navalnij a nyugati titkosszolgálatoknak dolgozik, amelyek feszültséget akartak kelteni Oroszországban a fehérorosz elnökválasztás mérlegének megvonása után.

(Borítókép: Evgenia Novozhenina / Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!