Navalnij: Azért mérgeztek meg az orosz hatóságok, mert fenyegetést láttak bennem

2020. október 6. – 11:41

frissítve

Navalnij: Azért mérgeztek meg az orosz hatóságok, mert fenyegetést láttak bennem

Másolás

Vágólapra másolva

Először szerepelt felvételen Alekszej Navalnij azóta, hogy kiengedték a berlini kórházból, ahol kezelték. Az orosz ellenzéki vezető feleségével az oldalán rögtön egy több mint kétórás interjút adott egy orosz bloggernek, melyben azt mondta, azért mérgezték meg őt az orosz hatóságok, mert fenyegetést láttak benne a jövő évi választások előtt – írja a Reuters.

Navalnij a YouTube-ra hétfőn feltöltött beszélgetés során ismét megerősítette azt, amit nemrég a Der Spiegelnek adott interjújában mondott, és hozzátette: az orosz hatóságok megértették, hogy mennyire nagy problémát jelent a rendszer számára a jövő évi választások előtt. Emellett ismét beszélt arról, hogy a mérgezésének napján jól érezte magát, és csak a repülőn döbbent rá arra, hogy valami nincs rendben vele. Azt továbbra sem tudja, hogy a méreg hogyan kerülhetett a szervezetébe, szerinte valószínűleg megfoghatott valamit.

Elmondása szerint a felszállás utáni 20. percben kezdtek el jelentkezni a tünetek, kiverte a veríték, és nagyon különösen érezte magát. Azt most is elmondta, hogy nem voltak fájdalmai, és minden egyre homályosabbá vált számára, de ezen túl nem igazán találta a szavakat arra, hogy pontosan mi történt vele. Szerinte a legjobban úgy lehet leírni a dolgot, mint a Harry Potter dementorait: nincs fájdalom, de elillan az életed, és a fő érzés, ami elhatalmasodik rajtad, az az, hogy meg fogsz halni. Ahogy azt korábban is mondta, utolsó emléke az, hogy tájékoztat egy légiutas-kísérőt az állapotáról, aztán összeomlik, arra sem emlékszik, amikor fájdalmában üvölteni kezdett. A politikus szerint a teljes felépülése még további két hónapig is eltarthat, egy ponton azt is megmutatta, hogy még mindig remeg a keze. Emiatt jelenleg is terápiára jár, az állapota azonban jelentősen javult, és az orvosai is meglepődtek azon, hogy mennyire gyorsan felépült.

Navalnij augusztus 20-án rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen. Öntudatlan állapotban került az omszki kórházba, ahol tagadták, hogy mérgezés történt volna. Navalnijt két nappal később átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. A német kormány azt is bejelentette, hogy a Szkripal-ügyben is használt novicsok került a súlyos állapotban kezelt férfi szervezetébe. Orvosai szeptember 7-én jelentették be, hogy javult Navalnij állapota, felébresztették a mesterséges kómából, és fokozatosan lekapcsolják a lélegeztetőgépről is. Egyelőre azt nem tudták megmondani, hogy milyen maradandó hatásai maradhatnak a mérgezésnek, de Navalnij szeptember 15-én már a kórházi ágyáról családjával közös képet posztolt, és egy német ügyésszel is beszélt már arról, mire emlékszik. Azóta arról is raktak ki képet, ahogy az orosz politikus már egyedül lépcsőzik.

Navalnij kollégái szerint Putyin megrendelésére mérgezték meg az ellenzéki politikust, a nemzetközi bírálatokkal is szembenéző orosz felső vezetés viszont tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Angela Merkel német kancellár gyilkossági kísérletnek nevezte a mérgezést, Navalnij pedig egy blogposztban szeptember 21-én bírálta az orosz hatóságokat, amiért nem indítottak büntetőeljárást az ügyben. A politikus október 1-jén, első támadás utáni interjújában nyíltan azzal vádolta meg Putyint, hogy ő adott utasítást a mérgezésre. A Kreml erre azzal vágott vissza, hogy Navalnij a nyugati titkosszolgálatoknak dolgozik, amelyek feszültséget akartak kelteni Oroszországban a fehérorosz elnökválasztás mérlegének megvonása után.

(Borítókép: вДудь / YouTube)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!