Navalnij állítja, Putyin utasítására mérgezték meg, de nem fél visszamenni Oroszországba

2020. október 01. – 13:32

frissítve

Navalnij állítja, Putyin utasítására mérgezték meg, de nem fél visszamenni Oroszországba

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszej Navalnij szerint a Kreml áll a megmérgezése mögött, Putyin a „fehérorosz forgatókönyvet” akarta elkerülni a kiiktatásával. A novicsokos támadás után Berlinben lábadozó orosz ellenzéki vezető a Der Spiegelnek adta az első interjúját. A Kreml reakciója szerint Navalnij a CIA-nak dolgozik, és valójában az orosz elnöknek köszönheti, hogy életben maradt.

„Nem ajándékozom meg Putyint azzal, hogy nem térek vissza Oroszországba” – mondta a német lapnak az MTI összefoglalója szerint Navalnij, aki állítja, napról napra jobban van, szellemi képességeit teljes mértékben visszaszerezte. A 44 éves politikus 32 napot töltött a kórházban, ebből 24-et az intenzív osztályon, de berlini orvosai segítségével gyorsan halad fizikai felépülése.

„Most az a dolgom, hogy az a fickó legyek, aki nem fél. És nem is félek!” – állítja a politikus, aki szerint megmérgezésének egyetlen lehetséges magyarázata, hogy „a Kreml érzi, hogy rendkívüli eszközöket kell alkalmazni egy fehérorosz forgatókönyv megakadályozásához. A rendszer a túlélésért küzd, és ennek következményeit tapasztaltuk meg éppen”.

„Ha nem Putyin volt, az szörnyen nagy baj”

Arra a felvetésre, hogy esetleg mégsem Putyin áll a támadás mögött, azt mondta, hogy „akkor minden nagyon sokkal rosszabb lenne”, mert egyetlen pohár új fejlesztésű novicsokkal meg lehet gyilkolni az összes utast egy nagyobb berlini metróállomáson. Ha a harci idegméreghez nemcsak három, Vlagyimir Putyin alá rendelt ember – a belső elhárítás, a külső hírszerző szolgálat és a katonai hírszerzés vezetője – fér hozzá, hanem harminc, akkor az anyag „globális fenyegetést” jelent, „ami szörnyű lenne” – mondta Alekszej Navalnij.

A következő nagy feladat a 2021-es országos törvényhozási (Duma-) választás előkészítése. Össze kell fogni valamennyi erőt, amely „anti-autoriter” álláspontot foglal el, kiáll a hatalmon lévők leválthatósága, a bíróságok függetlensége mellett. Meg kell törni az Egységes Oroszország párt hatalmi monopóliumát, amihez „kellemetlen embereket, például kommunistákat is támogatni kell” – mondta az Navalnij. Szerinte a társadalom egy része Putyin retorikáját szajkózva azt mondja, hogy Oroszországnak egy „külön úton” kell járnia és egy „valamilyen spirituális értékeken” nyugvó, monarchiához hasonló rendszert kell felépítenie.„Velük szemben állnak az olyan emberek, mint én, akik szerint ez mind hazugság és szemfényvesztés, és az a meggyőződésük, hogy Oroszország csak európai mintát követve fejlődhet”, mondta.

A Navalnij-mérgezés

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, a Vlagyimir Putyin elnököt rendszeresen bíráló és többször őrizetbe vett Alekszej Navalnij augusztus 20-án rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen. Öntudatlan állapotban került az omszki kórházba, ahol tagadták, hogy mérgezés történt volna. Navalnijt azonban két nappal később átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. A német kormány azt is bejelentette, hogy a Szkripal-ügyben is használt novicsok került a súlyos állapotban kezelt férfi szervezetébe. Orvosai szeptember 7-én jelentették be, hogy javult Navalnij állapota, felébresztették a mesterséges kómából, és fokozatosan lekapcsolják a lélegeztetőgépről is.

Egyelőre azt nem tudták megmondani, hogy milyen maradandó hatásai maradhatnak a mérgezésnek, de Navalnij szeptember 15-én már a kórházi ágyáról családjával közös képet posztolt, és egy német ügyésszel is beszélt már arról, mire emlékszik. Azóta arról is rakta ki képet, ahogy az orosz politikus már egyedül lépcsőzik. Navalnij kollégái szerint Putyin megrendelésére mérgezték meg az ellenzéki politikust, a nemzetközi bírálatokkal is szembenéző orosz felső vezetés viszont tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Angela Merkel német kancellár gyilkossági kísérletnek nevezte a mérgezést, Navalnij pedig egy blogposztban szeptember 21-én bírálta az orosz hatóságokat, amiért nem indítottak büntetőeljárást az ügyben.

Egy omszki hullaházba szánták

Megmérgezéséről a Der Spiegelnek azt mondta, hogy a repülőgépen egyre inkább érezte, hogy valami nincs rendben. Fájdalmai nem voltak, de biztos volt benne, hogy megmérgezték és az élete veszélyben van. A folyamat előrehaladtával egyértelművé vált számára, hogy nem éli túl a támadást. Utolsó emléke, hogy felismeréséről tájékoztat egy utaskísérőt, majd összeomlik. Szerinte csak annak köszönheti az életét, hogy a repülő azonnal kényszerleszállást hajtott végre, a mentők pedig az első tünetek megjelentésétől számított másfél órán belül megkezdték kezelését az atropin nevű szerrel.

Navalnij szerint a támadói, azzal számoltak, hogy út közben, a fedélzeten életét veszti és egy omszki vagy moszkvai halottasházába kerül, ahol nincsenek eszközök a méreg kimutatására. Akár „kicsit lehetett is volna várni azzal a vizsgálattal”, így végül az egész ügy „egyszerűen egy gyanús haláleset” lett volna – mondta. A merénylők tanultak a Szkripal-ügyből, mondta, és vigyáztak, hogy csak ő kerüljön kapcsolatba a méreggel.

A Navalnij haláltusája show

Arra a kérdésre, hogy ha valóban Vlagyimir Putyin áll a támadás mögött, akkor miért engedték meg elszállítását Németországba, kifejtette, hogy ezt valószínűleg nem akarták, ezért közölték a nyilvánossággal, hogy nincs szállítható állapotban, viszont a támogatói erőfeszítései révén az a veszély fenyegette a moszkvai vezetést, hogy az ügyből „egyfajta valóságshow lesz, azzal a címmel, hogy Navalnij haláltusája Omszkban”. Hiába nem lehetett volna már esetleg kimutatni a novicsokot a szervezetéből, a halála „egyértelműen az ő bűnük lett volna, ha nem engednek ki az országból”.

Az orosz ellenzéki politikus egyebek mellett beszélt arról is, hogy Angela Merkel német kancellár meglátogatta a kórházban. Mint mondta, Merkel „nagyon alaposan tudja, hogy mi zajlik Oroszországban, és vele beszélgetve megérti az ember, hogy miért ő Németország vezetője ennyire hosszú ideje”.

Kreml: Navalnij a nyugati szakszolgálatok embere

Az interjú megjelenése után nem sokkal a Kreml reagált Navalnij állításaira, Dmitrij Peszkov szóvivő azt nyilatkozta, a CIA együttműködik az orosz ellenzéki politikussal.

„Nem a páciens dolgozik a nyugati szakszolgálatokkal, hanem a nyugati szakszolgálatok dolgoznak vele. Valóban van olyan értesülés, ezt konkrétan is meg tudom mondani, hogy ezekben a napokban az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége dolgozik vele” – fogalmazott a Peszkov. „Úgy gondoljuk, hogy az Oroszország elnökének címezett efféle vádak abszolút alaptalanok és megengedhetetlenek. Mi több, ezen kijelentések sorát sértőnek, abszolút sértőnek és elfogadhatatlannak tartjuk” – nyilatkozott Peszkov.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke is azzal vádolta meg az Navalnijt, hogy együttműködik a nyugati titkosszolgálatokkal. Nyilatkozata szerint az ellenzéki politikus „szégyentelen és aljas”, és valójában Putyin mentette meg az életét: „Ha azt, ami vele történt nyugati titkosszolgálatok szervezték meg, akkor ez a kijelentése beleillik ebbe a logikába. Mindenki őszintén mentette őt, a pilótáktól az orvosain át az elnökig. Ilyen kijelentéseket csak tisztességtelen ember tesz” – jelentette ki az ellenzéki politikus interjújáról a házelnök.

Vologyin közölte: a Bundestag elzárkózott attól, hogy kétoldalú munkacsoportot hozzon létre az Állami Dumával (az orosz alsóházzal) a Navalnij ügyében folytatott nyomozás felügyeletére. Kifogásolta, hogy az orosz hatóságok az illetékes német szervektől nem kapták meg Navalnij orvosi leleteit és biológiai mintáit. Szerinte ez azt támasztja alá, hogy a Navanij-ügy megrendezésével egyes, általa meg nem nevezett országok feszültséget akartak kelteni Oroszországban a fehérorosz elnökválasztás mérlegének megvonásakor, blokkolni akarták Moszkvát abban, hogy megvédje a vele szövetséges ország szuverenitását. Nyugtázta, hogy semmi sem sikerült „azoknak, akik meg akarták kaparintani Fehéroroszországot”.

(Borítókép: Tiziana Fabi, Mladen Antonov / AFP)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!