Navalnij szerint az őrök alvásmegvonással kínozzák

2021. március 25. – 18:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A börtönőrök megakadályozzák, hogy aludjon, ezt az alvásmegvonást pedig kínzásnak nevezte Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető az ügyvédjeinek eljuttatott nyilatkozatban, írja a Reuters.

Ügyvédje erről azt írta a Twitteren, hogy Navalnijt éjszakánként nyolcszor keltik fel, noha egy kamera is veszi folyamatosan.

Navalnij szerint a börtön vezetése azt is elutasította, hogy kérésének megfelelően egy civil orvos vizsgálhassa meg. Ügyvédje korábban azt mondta, hogy Navalnijt hátfájás és erős lábzsibbadás kínozza, lábra sem tud állni.

Navalnij a tárgyalásán 2021. február 20-án, amikor elutasították a fellebbezését – Fotó: Pavel Bednyakov / Sputnik / Sputnik via AFP
Navalnij a tárgyalásán 2021. február 20-án, amikor elutasították a fellebbezését – Fotó: Pavel Bednyakov / Sputnik / Sputnik via AFP

A legismertebb ellenzéki vezető hivatalosan Pokrovban tölti tavalyi hazatérése után kiszabott büntetését – miután korábbi, a strasbourgi bíróságon is vitatott oroszországi felfüggesztett büntetését letöltendőre változtatták –, ám ügyvédjei egy ideje nem léphetnek kapcsolatba vele. Egyikük azt feltételezi, hogy a 44 éves Navalnij valójában börtönkórházban van, és állapotát titkolja a büntetés-végrehajtás.

Az orosz börtönfelügyelet csütörtökön annyit mondott az ellenzéki politikusról, hogy szerdán megvizsgálták, és „kielégítő” az állapota.

Navalnijt március 15-én szállították át a pokrovi börtönbe, amit az ellenzéki politikus „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett.

Navalnij belpolitikai jelentőségéről és arról, miért óvakodhat tőle a Kreml, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A Navalnij-ügy és a vele járó feszültség Oroszországban komoly nemzetközi hullámokat is vet, jelezve, hogy a Kremlnek ma már külpolitikai tényezőként is számolnia kell az ellenzéki politikussal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!