Három és fél év börtönt kapott Navalnij

Legfontosabb

2021. február 2. – 13:42

frissítve

Három és fél év börtönt kapott Navalnij
Őrizetbe vett emberek egy rendőrségi buszon a Moszkvai Városi Bíróság közelében 2021. február 2-án – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Letöltendőre váltották Putyin legkeményebb kritikusának, Alekszej Navalnijnak a feltételes büntetését egy ötéves ügyben, amelynek ítéletét a strasbourgi emberi jogi bíróság is vitatta, kártérítésre kötelezve az orosz államot az ellenzéki politikus javára. Navalnij fellebbezhet a büntetés ellen, de őrizetben marad.

  • Az ellenzéki Alekszej Navalnijt 2015-ben 3 és fél év felfüggesztett börtönre ítélték. (Az ügyben a strasbourgi emberi jogi bíróság kártérítésre kötelezte az orosz államot Navalnijjal szemben.)
  • A politikusnak hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen.
  • 2020 augusztusában azonban novicsokos mérgezés áldozata lett, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, így letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt.
  • Navalnijt erre hivatkozva Németországból hazatérve őrizetbe vették, ami példátlanul nagy tüntetésekhez és több ezer ember előállításához vezetett.
  • A bíróság kedden arról döntött, hogy valóban börtönbe vonuljon-e a 2015-ös ítélet alapján Navalnij.
  • A tárgyalást nagy biztonsági készületek előzték meg, több száz embert előállítottak.
  • Navalnij pedig úgy beszélt a bíróságon Putyinról, ahogyan az elnök 20 éves regnálása alatt talán senki, de meglepő módon a bíró nem szakította félbe.
  • Az ítélet: börtön.

Börtönre ítélték Alekszej Navalnijt. A bíróság indoklása szerint az ellenzéki politikus, aktivista rendszeresen megsértette a feltételes büntetés szabályait, nem jelent meg a kijelölt rendőrőrsön a megadott időpontban. Navalnij ezt vitatta. A bíróság azt is kifogásolta, hogy a novicsokos mérgezést túlélő Navalnij nem értesítette a hatóságokat tartózkodási helyéről. Ez különösen meglepő, hiszen nem volt titok, hogy a szibériai kórházból Berlinbe szállítják, ahol mesterséges kómában is volt.

Az ítéletet hozó moszkvai bíróság épületéhez kirendelt különleges rendőri egység több mint 300 embert állított elő a hét óra hosszan elhúzódó tárgyalás alatt.

„Ne szomorkodj, minden rendben lesz” – üzente feleségének Navalnij az ítélet után, amely szerint a 3 és fél éves büntetésből – figyelembe véve korábbi otthoni házi őrizetét – 2 évet és nyolc hónapot kell börtönben töltenie.

A döntés ellen Navalnij fellebbezhet, de ez nem változtat a tényen, hogy továbbra is őrizetben marad.

Az ítélet ellen tiltakozott a brit külügyminiszter, Dominic Raab és aggodalmát fejezte ki az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken is – írta a BBC. Az EU-ból a svéd, német külügyminiszter, a francia elnök is Navalnij szabadon engedését követelte. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, a nemzetközi reakciókra annyit válaszolt: „Mindenkinek javasoljuk, hogy foglalkozzanak a saját problémáikkal. Higgyék el, ezeknek az országoknak van belőle épp elég” – idézte Marija Zaharovát az Rbc.ru.

Korábban írtuk:

Nagy rendőri erők vonultak ki a moszkvai bíróság épületéhez, ahol kedden arról döntöttek, hogy letöltendőre változtatják-e Alekszej Navalnij 2015 elején kiszabott, három és fél éves felfüggesztett börtönbüntetését. A tárgyalás azonban lassan haladt, többször szünetet rendeltek el, miközben a bíróság épületénél a rendőrség több, Navalnij melletti tüntetőt előállított. Az Echo Moszkvi információi szerint két rabszállító autóban több mint 230 embert szállítottak el a tárgyalás ideje alatt, köztük négy újságírót is.

Az ügyészség szerint Navalnij megsértette a felfüggesztett börtönbüntetésre vonatkozó előírásokat többször nem jelentkezett a rendőrségen.

„Valaki nagyon szeretné, hogy egy lépést ne tudjak tenni. Tudjuk, hogy ő kicsoda. Az ok ennek a bunkerben élő embernek a félelme és gyűlölete”

– mondta a bíróságon Navalnij, akit az ügyész a Putyinra utaló szavak miatt igyekezett félbeszakítani.

Hogy a pertől a Kreml tartott, az már az előzetes intézkedésekből látszott:

A bírósághoz vezető utakat is lezárták, órákkal a tárgyalások előtt, bár a regisztrált újságírókat átengedték. Ez nem meglepő, elvégre a mára az ellenzék első számú vezetőjévé vált 45 éves politikus mellett az elmúlt két hétvégén példátlanul nagy tüntetések voltak országszerte, amelyek ellen a rendőrség nagy erőkkel lépett fel és az rekordszámú, összesen több mint nyolcezer embert állítottak elő. A tüntetésekről és a Navalnij-jelenségről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

Vlagyimir Putyin 20 éves elnökségének legnagyobb kihívásával néz szembe a Kreml, amely láthatóan komoly fenyegetésként tekint Navalnijra, aki sikeresen terelte egybe a gazdasági nehézségek és a valódi választások miatt egyre elégedetlenebb társadalom hatalommal szembeni növekvő ellenérzését.

Rendőrök kísérnek őrizetbe vett embereket a Moszkvai Városi Bíróság közelében 2021. február 2-án – Fotó: Jevgenyij Bijatov / Szputnyik / AFP
Rendőrök kísérnek őrizetbe vett embereket a Moszkvai Városi Bíróság közelében 2021. február 2-án – Fotó: Jevgenyij Bijatov / Szputnyik / AFP

Ha az elhallgattatás volt a cél, az nem sikerült

Navalnij Putyinról szólva a bíróságon elmondta:

„Halálosan megsértettem őt azzal, hogy túléltem, a pilótáknak és az orvosoknak köszönhetően. Aztán még jobban megsértettem azzal, hogy nem bújtam el. Aztán jött a legfélelmetesebb: részt vettem a saját megmérgezésem körülményeinek feltárásában. Bebizonyítottuk, hogy egyenesen Putyin követte el a gyilkossági kísérletet”

Az állami korrupció feltárásával foglalkozó Korrupció Ellenes Alapot (FBK) vezető Navalnij politikusi pályafutása bő 15 éves, de széles körben az FBK anyagait bemutató Youtube-csatornával vált igazán ismertté Navalnij. (A Kreml évek óta készült rá, de Navalnij hatásával is összefüggésben áll, hogy hétfőn életbe lépett az a törvény, amely megkönnyíti a hatóságoknak az internetes forgalom ellenőrzését.) Tavaly augusztusban a gyanú szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei novicsokkal mérgezték meg, egy Szibériából Moszkvába tartó gépen lett rosszul, ám a repülő hamar landolt, Navalnij időben kórházba került, ahol a jelek szerint életmentő beavatkozást kapott. Ezután német kérésre Berlinbe szállították, ahol hónapokon át lábadozott. Január 17-én tért haza, de a repülőtéren őrizetbe vették, majd egy közeli rendőrőrsön tartott rögtönzött tárgyaláson 30 napos letartóztatásáról döntöttek, ami széles nemzetközi tiltakozást váltott ki, jelezve, hogy a Kremlnek ma már külpolitikai tényezőként is számolnia kell a politikussal.

Navalnij élt a tárgyalás adta lehetőséggel, hogy tribünként használja a bíróságot, ahol Putyint aligha érte hasonló beszéd:

„A bunkerben ülő kis tolvaj emberke majd megőrül ettől az egésztől. Nincs semmiféle valós támogatottsága. És ahhoz, hogy legyőzze politikai ellenfelét, akinek nincs se tévéje, se pártja, meg kell ölnie. Ő csak egy kis hivatalnok, akit véletlenül megtettek elnöknek. Küzdelmének egyetlen eszköze: megölni az embereket. A történelembe Putyin úgy vonul be, mint egy méregkeverő. Ő lesz Vlagyimir, az alsógatyák méregkeverője”

– mondta Navalnij, utalva arra, hogy a novicsokot az ő alsónadrágjára vihették fel az orosz szolgálatok, ahogyan ezt egy telefonos beszélgetésen a Szövetségi Biztonsági Szolgálat embere gyanútlanul bevallotta.

Navalnij hosszan beszélt, a bíró egyszer közbevetette, hogy a hozzászólás nem érinti a büntetés-végrehajtás által megfogalmazott kifogásokat és jobb lenne, ha nem politizálna az ülésteremben. (A bíró egyébként egyszer sem őrizetesnek nevezte Navalnijt, végig az udvarias civil érintkezésnek megfelelően kereszt és apai nevén, Alekszej Anatoljevicsnek szólította.)

„Amit mondok, annak köze van az ügyhöz. Előfordul, hogy a törvénytelenség és az önkény a politikai rendszer lényege. És szörnyű ugyan, de van rosszabb is: amikor a törvénytelenség és az önkény magára ölti az ügyész egyenruháját és a bírói talárt”

– válaszolt erre Navalnij, akinek az ügyésszel is volt abszurd párbeszéde:

„Ügyész: Esetleg jelentették önnek hozzátartozói, hogy amíg ön kómában van, a hatóság ne zargassa önt és rokonait?

Navalnij: Igen, képzelem, fekszem a csövekre kötve, jön a feleségem és felolvassa: ‘Alekszej Anatoljevics, az büntetés-végrehajtás önt most nem keresi.’ Hát, komolyan gondolja ön egyáltalán, hogy mit beszél?”

A világ tudta, hol van Navalnij, a hatóság nem

Az ok, hogy Navalnij a hatóságok szerint nem állt a büntetés-végrehajtás rendelkezésére azonnal, miután kijött a németországi kórházból, ezzel megszegte felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit.

„Ha az ember kórházba kerül, van róla igazolása. Amikor kikerül, kap róla igazolást. Milyen iratnak kellene lennie a kettő között?” – kérdezte Navalnij a bíróságon a büntetés-végrehajtás képviselőjét. „Ne hasonlítgassa a törvényt egy iskolához” – válaszolták neki a bíróságon a Novaja Gazeta tudósítása szerint.

Alekszej Navalnij 2021. február 2-án a moszkvai bíróságon ügyvédeivel beszél – Fotó: Moszkvai Városi Bíróság sajtószolgálata / AFP
Alekszej Navalnij 2021. február 2-án a moszkvai bíróságon ügyvédeivel beszél – Fotó: Moszkvai Városi Bíróság sajtószolgálata / AFP

A párbeszéd többször is hasonló abszurdba fordult: a büntetés-végrehajtás szerint Navalnij nem volt elérhető, a politikus azzal érvelt, hogy még Putyin is közölte a nemzetközi sajtótájékoztatón, hogy hol ápolják, a berlini kórházban kómában is volt, ugyan mi módon kellett volna a hatóság számára jeleznie, hogy hol tartózkodik. A hatóság szerint azonban az ő feladatuk annak vizsgálata volt, hogy az érintett otthon tartózkodik-e, ott azonban nem volt elérhető.

Miért került megint bíróság elé Navalnij?

A politikust 2015 februárjában ugyanis jogerősen ítélték 3 és fél éves börtönbüntetésre, öt évre felfüggesztve. Az ügy lényege, hogy az Yves Rocher kozmetikai óriás oroszországi fiókvállalata francia vezetőjének akkori feljelentése szerint a céget kár érte, amikor a termékeinek kiszállítását az orosz posta helyett egy offshore hátterű cég által létrehozott vállalkozásnak utalták ki, amely alvállalkozóként egy helyi kft-t bízott meg. Az offshore hátterű cég a postával 55 millió rubelre (2010-ben 1 rubel kb. 7 forint volt) szerződött, ebből a cég 31 milliót a szállítást kivitelező cégnek adott, 19-et pedig egy Navalnijékhoz köthető cégnek utalt át, három évnyi ingatlanbérleti díjként. Az ügyben Navalnij öccse 3 és fél év letöltendőt kapott – börtönéveiről később könyvet is írt. Az ifjabbik Navalnij a posta regionális vezetői posztján dolgozva győzte meg az Yves Rocher-t, hogy érdemes nem velük, hanem a magáncéggel intézni a szállítást.

A bíróságon az Yves Rocher oroszországi leányvállalatának megbízott képviselői elmondták, hogy a szolgáltatás olcsóbb volt, mint a postáé. A feljelentést kezdeményező francia vezetőt nem hallgatta meg a bíróság, később lemondott, és egy időre elhagyta Oroszországot. (A feljelentés mögött sokan a hatóságot sejtik, amely meggyőzte a cég oroszországi képviseletének vezetőjét, hogy tegyen feljelentést.) Az ítélet után Navalnija a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, amely kimondta, hogy az ítélet nem volt megalapozott, a vádlottaknak nem biztosították a tisztességes eljárás lehetőségét, így az orosz államot arra kötelezték, hogy fizessen a fivéreknek 76 ezer eurót (kb. 27 millió forintot). Azt a bíróság nem mondta, ki, hogy az orosz bíróság politikai alapon hozta meg ítéletét. Később azonban Navalnij háziőrizetét már politikailag motiváltnak minősítette a strasbourgi bíróság.

Alekszej Navalnijt rendőrök kísérik a Moszkva melletti Himkiben 2021. január 18-án, miután a bíróság 30 napos letartóztatásáról döntött – Fotó: Alexander Nemenov / AFP
Alekszej Navalnijt rendőrök kísérik a Moszkva melletti Himkiben 2021. január 18-án, miután a bíróság 30 napos letartóztatásáról döntött – Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Neve nincs, de tartanak tőle

Vlagyimir Putyin látványosan kerüli, hogy nyilvánosan valaha is kiejtse Navalnij nevét, leginkább „berlini páciensként” hivatkozott rá, ha nem tudta megkerülni. Márpedig az utóbbi időben egyre kevésbé tudja: decemberben még mosollyal kísérve arról beszélt, hogy Navalnij nem olyan fontos, hogy bárki meg akarná mérgezni, januárban viszont már kénytelen volt reagálni a több mint százmilliós megtekintésnél járó FBK-videóra, amely szerint az elnök tulajdonában áll a Fekete-tenger partján lévő egymilliárdos kastély.

Az FBK-t nem csak mostanában kezdte komolyan venni a Kreml, rendszeresek voltak a szervezetnél a házkutatások, a munkatársakat többször előállították, ez az utóbbi hetekben is megismétlődött, a korábbinál szélesebb körben.

Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov újságírókkal közölte: Vlagyimir Putyin „nem kíséri figyelemmel a tárgyalást, most egy találokzóra készül az oroszországi tanárokkal, akik a jövő nemzedékét oktatják.” Peszkov szerint csütörtökön találkozik az orosz külügyminiszter az EU külügyi és biztonságpolitikai főbiztosával, Josep Borrellel – írta a Dozsgy.

„Szergej Lavrov megvitatja vele a moszkvai előzetesben lévő személy ügyét” – közölte a Navalnij nevét látványosan kerülő szóvivő, megjegyezve, hogy az orosz külügy „kemény választ ad a kemény üzenetre” – azaz a Navalnij melletti nyugati kiállásra. „Ez olyan téma, amelyben nem áll szándékunkban figyelemmel lenni bármiféle nyilatkozatra.”

Beerősített este a rendőrség

Az ítélet után Moszkva belvárosában több pontra nagy rendőri erőket rendeltek ki. Lezárva a Vörös tér és a közelében lévő Manyezsnaja tér. Több központi metrómegállót lezártak. Az Eho Moszkvi tudósítója szerint tíz embert állítottak elő a rendőrök, annak ellenére, hogy a beszámolók szerint az érintettek plakátok nélkül voltak a helyszínen. Jelentős erőket vontak össze a Lubjanka téren, az FSZB, és elődje, a KGB központi épületénél – írta a Ria Novosztyi. Nagy tüntetés nem indult a városban, bár a közösségi oldalakon voltak olyan kezdeményezések, amelyek miatt a rendőrség számít arra, hogy kissebb csoportok kedd este is megjelennek a belvárosban. A Kommerszant tudósítója már egy arról számolt be, hogy a rendőrség elindult egy csoporttal szemben, amely azt skandálta: „Engedd el!” Nem sokkal este 11 előtt már 2-300 fős tüntető tömeg jelent meg a belváros egy pontján, akiket csaknem ugyanennyi rohamrendőr követett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!