Navalnij szabadon bocsátását követelik európai vezetők és Biden leendő tanácsadója

2021. január 18. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 12:07-kor: A Nyugat saját belső gondjairól próbálja meg elterelni a figyelmet Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatásának bírálatával – jelentette ki az MTI szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az online esemény közvetítése alatt Himkiben megkezdődött Navalnij ügyének tárgyalása.

Lavrov szerint Oroszországnak nincs jogalapja arra, hogy büntetőeljárást indítson a Navalnij elleni „állítólagos” mérgezési kísérlet ügyében. Azt mondta: Moszkva egyetlen olyan bizonyítékot sem kapott, amely alátámaszthatná a Nyugat Oroszországgal szemben megfogalmazott vádjait. Kifogásolta, hogy az orosz vezetés bírálói hasonlóképpen nem bizonyították be a Szkripal-ügyben és a malajziai légitársaság gépének Kelet-Ukrajna fölötti lelövésének kérdésében megfogalmazott vádjaikat.

Frissítés 11:26 -kor: Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova nemzetközi jog és az orosz jogrend tiszteletben tartására szólította fel azokat, akik Alekszej Navalnij a korábban megmérgezett, vasárnap őrizetbe vett ellenzéki politikus szabadon bocsátását követelik.

Az orosz külügyi szóvivő a Facebookon Jake Sullivannek, Biden leendő tanácsadójának és minden más olyan külföldi szereplő, „aki előre bekészített kommentárokat tesz közzé” azt üzente, hogy

„tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot, ne avatkozzanak be szuverén államok jogrendjébe, és foglalkozzanak a saját országuk problémáival.”

Korábban írtuk: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását követeli több európai vezető és Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnök leendő tanácsadója is – írja az MTI.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, Navalnij vasárnap érkezett haza Berlinből, ahol kórházban kezelték, miután augusztusban megmérgezték Szibériában. Az orosz ellenzéki politikust már a reptéren őrizetbe vették.

Több európai vezető uniós szankciókat sürget

Charles Michel, az Európai Tanács elnökének Twitter-üzenete elfogadhatatlannak minősítette a történteket. „Felszólítom az orosz hatóságokat, hogy azonnal bocsássák őt szabadon” – írta bejegyzésében.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, szintén az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon engedését követelve. „Navalnij őrizetbevétele egy újabb kísérlet az oroszországi demokratikus ellenzék megfélemlítésére” – írta szintén a Twitteren. Szerinte a történtekre „gyors és határozott választ kell adni az Európai Unió szintjén. Az állampolgárok jogainak tiszteletben tartása a demokrácia sarokköve.”

Korábban Litvánia is arra kérte az Európai Uniót, hogy mielőbb vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben az orosz ellenzéki politikus őrizetbe vétele miatt. Oroszországot pedig Navalnij szabadon engedésére szólították fel. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter azt is közölte, hogy Lettország és Észtország szintén azon fog dolgozni, hogy az unió hozzon újabb korlátozó intézkedéseket Oroszországgal szemben.

Az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását szorgalmazta a francia külügyminisztérium is vasárnap. Agnes von der Muhll külügyminisztériumi szóvivő szerint Franciaország, „európai partnereivel együtt a legnagyobb éberséggel fogja figyelemmel követi a helyzetet”.

Alekszej Navalnij Berlinből gépe Seremetyjevói reptéren szállt le – Fotó: Insaf Basirov / SputnikInsaf Basirov / Sputnik / Sputnik via AFP
Alekszej Navalnij Berlinből gépe Seremetyjevói reptéren szállt le – Fotó: Insaf Basirov / SputnikInsaf Basirov / Sputnik / Sputnik via AFP

Biden tanácsadója szerint a mérgezőket kéne felelősségre vonni

„Navalnijt azonnal szabadon kell engedni, az életére törő gyalázatos támadás elkövetőit pedig felelősségre kell vonni” – írta a Twitteren Jake Sullivan, a héten hivatalba lépő amerikai elnök, Joe Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója. Szerinte „a Kreml Navalnij elleni támadása nem csupán az emberi jogok megsértése, de egyben támadás a hangjukat hallatni akaró orosz emberek ellen is”.

Alekszej Navalnij letartóztatása „újabb bizonyítéka annak, hogy az orosz hatóságok el akarják hallgattatni” az Amnesty International emberi jogi szervezet moszkvai irodájának igazgatója. Natalja Zvjagina szerint „Alekszej Navalnij érkezését egy túlméretezett biztonsági művelet keretében kezelték a hatóságok, rendőrök százait vezényelve a vnukovói repülőtérre”, ahonnan kiszorították a rá várakozó híveket, és több tucat aktivistát őrizetbe is vettek. Közben a Navalnijt hazaszállító repülőgépet röviddel a földet érés előtt átirányították a seremetyjevói repülőtérre, s ott vették őt őrizetbe.

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, a Vlagyimir Putyin elnököt rendszeresen bíráló és korábban is többször őrizetbe vett Alekszej Navalnij augusztus 20-án lett rosszul egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen. Öntudatlan állapotban került az omszki kórházba, ahol tagadták, hogy mérgezés történt volna.

Navalnijt azonban két nappal később átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. A német kormány azt is bejelentette, hogy a Szkripal-ügyben is használt novicsok került a súlyos állapotban kezelt férfi szervezetébe. Állapota javulásával ébresztették fel a mesterséges kómából, majd hónapokig tartott rehabilitációja.

A Kreml tagadta, hogy köze lett volna a mérgezéshez.

Navalnijt az orosz hatóságok szerint most azért vették őrizetbe, mert megsérthette a felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit. Ha bűnösnek találják, három és fél év börtönt is kaphat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!