Zongorázva fogadta a házkutatást végző rendőröket Navalnij embere

2021. január 27. – 19:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Házkutatást tartottak szerdán az őrizetben lévő Alekszej Navalnij otthonában – írta az Rbc.ru. Önmagában nem szokatlan a hatóságok fellépése a legismertebb ellenzékivel és az általa vezetett, az állami korrupció feltárásával foglalkozó szervezettel (FBK) szemben.

Navalnij lakásán kívül a vele kapcsolatban álló szervezetek tagjainál is házkutatást tartottak. Az Orvosszövetséget vezető – az állam koronavírussal szembeni politikáját is kritizáló – Anasztaszija Vasziljevánál egészen szürreálisra sikerült a rendőri akció:

Ivan Zsdanov, az FBK igazgatója a Twitteren azt írta: álarcot viselő rendőrök megkísérelték betörni egy ingatlan ajtaját, majd őrizetbe vették Navalnij testvérét. Egyelőre nem tudni, milyen indokkal állították elő Oleg Navalnijt.

Bár hasonló akciókat rendszeresen végrehajt a rendőrség Navalnijjal és embereivel szemben, most különös súlyt ad a lépésnek az a tény, hogy a vélhetően az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei által végrehajtott novicsokos mérgezésből Németországban felépült Navalnijt január 17-én 30 napra őrizetbe vették, miután megérkezett Moszkvába.

Az őrizetbe vétel után hat nappal rég nem látott tüntetési hullám volt az országban, amely során 3500 embert állítottak elő.

A tüntetés ereje megmutatta, hogy változóban a politikai légkör, a gazdasági nehézségekkel küszködő hatalommal szemben nő az ellenállás, és Navalnij olyan támogatottságot élvez, amelyet ellenzéki vezető nem tudott elérni Vlagyimir Putyin elnökségének elmúlt 20 évében. Arról, hogy miért tart a Kreml Navalnijtól, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!