Átszállították Navalnijt, ahogy ő fogalmazott, egy „barátságos koncentrációs táborba”

2021. március 15. – 17:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átszállították a pokrovi börtönbe Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, erősítette meg Navalnij az Instagram-oldalán. Ahogy írja,

„Be kell vallanom, hogy az orosz börtönrendszer képes volt meglepni. Fogalmam sem volt, hogy lehet valódi koncentrációs tábort szervezni Moszkvától 100 km-re.”

-majd posztjában hozzáteszi, új otthonát „barátságos koncentrációs tábornak” tekinti. Navalnij azt is elmondta, hogy jól van.

A politikust a Moszkvától mintegy 170 kilométerre északkeletre található, Vlagyimir megyei vizsgálati fogházból szállították át a pokrovi börtönbe, előbbiben töltötte karantén idejét.

Alekszej Navalnijt még 2015-ben 3 és fél év felfüggesztett börtönre ítélték. A politikusnak hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2020 augusztusában azonban novicsokos mérgezés áldozata lett, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntöttek, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Navalnijt erre hivatkozva Németországból hazatérve őrizetbe vették, ami példátlanul nagy tüntetésekhez és több ezer ember előállításához vezetett. Február 2-án az ellenzéki politikust börtönre ítélték.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass