Navalnij karanténba került, ezért vizsgálati fogházba szállították

2021. március 3. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Moszkvától mintegy 170 kilométerre északkeletre található, Vlagyimir megyei vizsgálati fogházba szállították szerdán Alekszej Navalnijt, ahol a karantén idejét tölti, mielőtt továbbviszik a pokrovi börtönbe – közölték szerdán az orosz igazságszolgáltatási hatóságok. Az ellenzéki politikus ügyvédje, Vagyim Kobzev megerősítette, hogy védence karanténban van.

Navalnijt a karantén után viszik majd át a pokrovi IK-2 börtönbe, ahol megkezdi jogerős büntetése letöltését. A politikus ügyvédje mikroblogjában eközben arról ír, hogy védencét teljesen elszigetelték a külvilágtól, leveleket nem fogadhat. Kobzev egyben kifogásolta Navalnij fogva tartási körülményeit is.

Alekszej Navalnijt még 2015-ben 3 és fél év felfüggesztett börtönre ítélték. A politikusnak hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2020 augusztusában azonban novicsokos mérgezés áldozata lett, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntött, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Navalnijt erre hivatkozva Németországból hazatérve őrizetbe vették, ami példátlanul nagy tüntetésekhez és több ezer ember előállításához vezetett. Február 2-án az ellenzéki politikust börtönre ítélték.

„Ne szomorkodj, minden rendben lesz”

– üzente feleségének az ítélethirdetés után, amely szerint a 3 és fél éves büntetésből – figyelembe véve korábbi otthoni házi őrizetét – 2 évet és nyolc hónapot kell börtönben töltenie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!