Majdnem ötszáz fotót hozott nyilvánosságra Navalnij alapítványa Putyin állítólagos palotájáról

2022. január 21. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Alaposan végigfotózta valaki Putyin állítólagos titkos palotáját, ami a Fekete-tenger partján épült 2014 után. A közel tizennyolcezer négyzetméteres palota átszámítva négyszázmilliárd forintba került, létezéséről pedig először tavaly januárban számolt be az Alekszej Navalnijhoz köthető Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány. Most az azóta szélsőségesnek nyilvánított és betiltott alapítvány közel ötszáz képet hozott nyilvánosságra a palotáról, amit a Business Insider szemlézett.

A palota a Fekete-tenger partján, a Krím félszigettől nem messze, a Gelendzsik nevű város mellett áll, építését pedig Putyin belső köréhez tartozó oligarchák finanszírozták. Navalnijék állítása szerint

az épületegyütteshez tartozik többek között kikötő, templom, borospince, konditerem, rúdtáncos szoba, úszómedence, színház és jégkorongpálya is.

A most nyilvánosságra hozott képek még az építkezés alatt készültek, azt viszont nem lehet tudni, hogy pontosan mikor adták át az palotát.

Forrás: Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány Forrás: Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány
Forrás: Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány Forrás: Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány
Forrás: Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány

A Kreml tagadja, hogy a palota Putyinhoz tartozna, Alekszej Rotenberg orosz oligarcha pedig azt állítja, övé a rezidencia. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogyan jutott az épülethez az egyébként amerikai szankciók által sújtott üzletember.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát először 2014-ben ítélték feltételes szabadságvesztésre, majd miután egyre nagyobb befolyásra tett szert Putyin kritikusaként, 2020-ban novicsok idegméreggel próbálták megölni – az elkövetők valószínűsíthetően orosz titkosügynökök voltak. A merénylet után Navalnijt Németországba menekítették, de mikor 2021 elején hazatért Oroszországba, azonnal őrizetbe vették. Azóta három és fél éves büntetését tölti egy munkatábornak beillő intézményben, ahol többek kötött alvásmegvonással kínozzák.

A Navalnij letartóztatása után kitört tüntetéseken több ezer embert tartóztattak le és vertek meg a rendőrök. Az EU orosz rendőri erőszak elleni nyilatkozatát akkor a tagállamok közül csak Magyarország nem támogatta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!