Egyedül Magyarország nem csatlakozott az EU-s tagállamok nyilatkozatához, amelyben elítélik az orosz rendőri erőszakot

2021. január 28. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország akadályozta meg az EU egységes fellépését orosz erőszakkal szemben – írja a Szabad Európa.

23:07 - Frissítés: A Külügyminisztérium megkeresésünkre, miszerint miért nem csatlakozott Magyarország a nyilatkozathoz, azt válaszolta:

„Hazánk elkötelezett támogatója az olyan alapértékeknek, mint a szólás és gyülekezés szabadsága. A kérdéses felszólalás elhangzott, vagyis hazánk nem akadályozta meg azt.”

Közös nyilatkozatban ítélték volna el az Európai Unió tagállamai, hogy az orosz rendőrök erőszakkal léptek fel a Navalnij letartóztatása miatt indult tüntetéseken.

A nyilatkozatot azonban csak 26 ország írta alá, Magyarország nincs köztük

– vette észre a Szabad Európa. A lap szerint azért lett volna fontos, hogy mindenki aláírja a nyilatkozatot, mert csak akkor vehette volna az EU napirendre a kérdést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csütörtöki ülésén. „Mivel ez a kezdeményezés meghiúsulni látszik, a témát ezért az Egyesült Államok fogja felhozni a bécsi megbeszélésen” – írják.

A nyilatkozatban többek közt arról írnak, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, és hogy garantálni kell az újságírók szabad munkavégezését. Az aláírók felszólítják az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a letartóztatott tüntetőket és Alkeszander Navalnijt.

Kérdést küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályának, valamint a kormányszóvivőnek is, hogy megtudjuk, miért nem szerepel Magyarország az aláírók között. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

3800 embert vettek őrizetbe

Szombaton több száz városban vonultak utcára Oroszországban a tüntetők, és országszerte több mint 3800 embert vettek őrizetbe, köztük több újságírót is. Hogy milyen módon léptek fel a rendvédelmi szervek, azt jól mutatják azok a felvételek, amin a rendőrség különleges egységének (OMON) tagja teketóriázás nélkül hasba rúg egy elé lépő nőt.

Navalnij a legismertebb orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin fő bírálója. Az orosz hatóságok szerint most azért vették őrizetbe, mert megsérthette a felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit. Ha bűnösnek találják, akár három és fél év börtönt is kaphat.

Az orosz börtönszolgálat korábban Navalnij hazatérését követelte, majd amikor a politikus bejelentette, hogy Berlinből visszatér Oroszországba, a börtönszolgálat közölte, hogy azonnal őrizetbe fogják venni, amint átlépi a határt. Ez így is történt. Navalnij múlt pénteken az előzetes letartóztatásából üzente meg, hogy nem tervez öngyilkosságot és egészségi állapota kielégítő, amivel arra utalt, hogy ha hirtelen meghalna, nyugodtan gyanakodjon mindenki idegenkezűségre.

A tüntetésről és a Navalnij-jelenségről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!