Intenzívre került az orosz tüntetésen hasba rúgott nő

2021. január 24. – 12:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak példátlanul nagy volt az Alekszej Navalnij melletti országos tüntetés szombaton, de a rendőrség szokatlanul keményen lépett fel, országszerte 3500 embert őrizetbe véve.

Kamerák rögzítették, ahogy a rendőrség különleges egységének (OMON) tagja teketóriázás nélkül hasba rúg egy elé lépő nőt. Az orosz belügyminisztérium vizsgálja a felvételt – írta az Rbc.ru.

A Novaja Gazeta szerint a nő kórházba került. Az 54 éves Margarita Jugyinát intenzív osztályon kezelik – írta a Ria Novosztyi.

A tüntetésről, okairól, a Navalnij-jelenségről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Az országos tüntetéshez kötődő szokatlan jelenet volt annak a kurszki rendőrnek a videója, aki támogatásáról biztosította az ellenzéki politikust, felsorolva több olyan kivizsgálandó ügyet, amelyek okot adhatnak a hatalommal való bizalmatlanságra. „Nem szeretném, ha a gyerekeim megkérdeznék, mit tettem a szabadságért, ne tudjak nekik válaszolni” – mondta még pénteken a kurszki rendőrőrnagy.

Ruszlan Agibalovot kikérdezte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), majd elbocsátották a rendőrség kötelékéből.

Szolidaritás Európában

A koronavírus miatti korlátozó szabályok ellenére Navalnij melletti megmozdulások voltak Prágában, Bécsben, Krakkóban, Münchenben is. De Izraelben és az Egyesült Államokban is voltak tüntetések az orosz ellenzéki őrizetbe vétele ellen tiltakozva.

Az EU külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője is felszólalt a tüntetésekkel szembeni fellépéseket elítélve. Josep Borrell közölte: hétfőn az EU külügyminiszterei megvitatják a további lépéseket.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass