Navalnij két munkatársa ellen is eljárás indult

2021. augusztus 10. – 12:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetőeljárás indult Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus két volt munkatársa, Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov ellen azon a címen, hogy pénzt gyűjtenek szélsőségesnek és idegen ügynöknek minősített szervezeteknek, jelentette be kedden az orosz Nyomozó Bizottság.

A bizottság szerint a Litvániába menekült Volkov és Zsdanov bejelentették, hogy az Oroszországban szélsőségesnek minősített és betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa és a Navalnij Törzsei nevű mozgalom folytatja tevékenységét, és erre gyűjtést szerveztek. A szimpatizánsoknak állítólag azt is mondták, hogy kriptovalutával névtelenül tudják támogatni ezeket a szervezeteket, írja az MTI.

A Nyomozó Bizottság korábban már indított egy nyomozást Navalnij, Volkov és Zsdanov ellen, mert szerintük olyan nonprofit szervezetet hoztak létre, ami az állampolgárokat arra buzdítja, hogy tagadják meg az állampolgári kötelezettségeiket.

Alekszej Navalnijt még 2015-ben három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték. A politikusnak hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. Tavaly augusztusban mérgezték meg az alsónadrágjába rakott novicsokkal az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai. Az ellenzéki politikust Berlinben kezelték. Az ügyészség szerint Navalnij többször nem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntöttek, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Navalnijt erre hivatkozva Németországból hazatérve őrizetbe vették, ami példátlanul nagy tüntetésekhez és több ezer ember előállításához vezetett. Február 2-án az ellenzéki politikust börtönre ítélték.

Március közepén Navalnijt átszállították az általa csak „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett pokrovi börtönbe, ahol éhségsztrájkba kezdett – amit orvosai kérésére április végén abbahagyott. Az ellenzéki politikus csontsoványra fogyott a börtönlét alatt, miközben nemrég egy másik ügyben is meg kellett jelennie a bíróság előtt – erről bővebben itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!