Csontsoványan jelent meg Navalnij a bíróság előtt

2021. április 29. – 13:08

frissítve

Csontsoványan jelent meg Navalnij a bíróság előtt

Másolás

Vágólapra másolva

Az éhségsztrájkot élete megőrzése érdekében abbahagyta, de újabb két kilót fogyott Alekszej Navalnij – az adatokról az orosz ellenzéki politikus számolt be feleségének csütörtökön, amikor a februárban börtönbe küldött Navalnij ismét bíróság elé állt. Ezúttal másodfokon tárgyalták az első fokon Navalnijt már elítélő ügyet, amely szerint az ellenzéki politikus megrágalmazott egy második világháborús veteránt.

A konkrét ügy lényege, hogy az idős férfi egy promóciós videóban szerepelt, amely a Vlagyimir Putyin elnök 2024 utáni újraválasztását lehetővé tevő alkotmánymódosítást népszerűsítette. Navalnij úgy nyilatkozott a videóban szereplőkről, hogy azok „árulók és korrupt lakájok”, a hatóságok szerint ez rágalmazásnak számít. Navalnij azt mondja, a hatóságok az ő lejáratására használják az ügyet, és hogy a kijelentése nem kifejezetten a veterán ellen szólt, hanem általánosságban beszélt.

A bírósági meghallgatáson a szóban forgó veterán unokája nyilvános bocsánatkérést kért Navalnijtól a kijelentése miatt, amit ő elutasított, és azt mondta, politikai célokra használják fel a 90-es éveiben járó férfit.

„Mindenki nagyapja harcolt a háborúban, de te vagy az egyetlen, aki kiárusítja a sajátját” – mondta Navalnij a veterán unokájának a több furcsasággal teli tárgyaláson, amelyen a bíró telefonon tartotta valakivel a kapcsolatot a tárgyalás alatt, és nem volt világos, ki beszél olykor a videón bejelentkező veterán helyett.

Ijesztő csontváz

„Tegnap elvittek a fürdőbe. A tükörben láttam, hogy úgy nézek ki, mint egy ijesztő csontváz. Annyi a súlyom, mint hetedikes koromban” – mondta a 187 centiméter magas, de most alig 72 kilós Navalnij a feleségének, akit a tárgyaláson megkért, hogy álljon fel egy pillanatra, hadd láthassa jobban őt – idézte a Sky News.

A vélhetően az orosz titkosszolgálat által elkövetett novicsokos mérgezéséből felépült, Berlinből való februári hazatérése után három és fél év börtönre ítélt Navalnij rágalmazási pere csak egy a Kreml ellene hozott lépéseinek sorában, a veteránügy mellett.

Fogynak a szervezetek

Az ügyészség indítványára bíróság a héten szélsőséges szervezetnek minősítette az állami korrupció feltárását célzó FBK-t és a Polgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG). Emellett csütörtökön Navalnij munkatársa, Leonyid Volkov közölte, hogy a 2017-ben létrehozott, Navalnij Stábja nevű, jogi személyként nem bejegyzett képviseleti irodákat is megszüntetik, miután tagjai Navalnijhoz való kötődésük miatt börtönbe kerülhetnének, miután a többi szervezetet is szélsőségesnek ismerte el a bíróság.

Önállóan, más vezetőkkel azonban megpróbálják fenntartani, azt azonban nem kockáztatják meg, hogy a továbbiakban szorosan együttműködve dolgozzanak.

Szűkítés, amely szélesítette Putyin lehetőségeit

A Navalnij elleni fellépés azután vett lendületet, hogy a tavalyi alkotmánymódosítás után Vlagyimir Putyin idén bejelentette, indulni fog 2024-ben a hatéves elnöki ciklusért, élve az alkotmány – lényegében rá szabott – módosításával.

Ennek alapján már csak két ciklusra lehet valaki elnök, és megszüntették a kiskaput, amely alapján egy megszakítás után bárki újabb két év ciklusra jelentkezhet be, ahogyan ezt megtette Putyin, amikor 2000–2008 után négy évre Dmitrij Medvegyev ült az elnöki székbe, miközben Putyin kormányfőként irányította az országot 2012-ig. Medvegyev módosította az alkotmányt, hat évre nyújtva az addig négyéves elnöki ciklust és öt évre tolva ki a parlamenti ciklust. A mostani alkotmánymódosítás tehát valójában szűkíti az újabb elnökök megválasztásának időkorlátját, a trükk azonban az, hogy a módosításra hivatkozva Putyin eddigi ciklusai nem számítanak, így lett lehetősége arra, hogy 20 éves hatalma, négy elnöki ciklusa után újabb kétszer hat évre megpályázza az elnöki posztot.

Navalnijnak a fenti ügyek és a szervezeteinek betiltása után újabb eljárásokra kell számítania. A Kommerszant értesülései szerint azután, hogy az FBK-t szélsőséges szervezetnek ismerték el, ennek létrehozása miatt is bírósági ügyek várhatók. Erről Navalnij hivatalos oldala is beszámolt, de az ügyészség egyelőre nem erősítette meg, hogy újabb ügyek indulnak Navalnijjal szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!