Navalnij rágalmazási perén a bíró telefonon várta az utasítást

2021. február 5. – 12:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy a moszkvai bíróság Alekszej Navalnij felfüggesztett ítéletét letöltendőre változtatta, az ellenzéki politikusnak ismét meg kellett jelennie a bíróságon. Ezúttal egy világháborús veterán rágalmazásáért kell felelnie a perben, amelyen az újságírók megjelenhettek ugyan, de felvételt nem készíthettek – írta a Newsru.com.

A leiratokból így is hasonlóan abszurd jelenetek rajzolódtak ki, ahogyan a keddi perben – amely alatt és után több mint 1400 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok:

„Bíró: Augusztus óta van az ügy a bíróságon, de senki sem érdeklődött iránta (a védelem részéről).

Navalnij: azóta elég sok dolgom volt.”

Ezzel a politikus a novicsokos mérgezésére utalt, amelyből hónapokon át lábadozott, előbb egy omszki, majd egy berlini kórházban, ahol mesterséges kómában is volt.

Navalnij később azt kérte, beszélhessen ügyvédjeivel, erre a bíró közölte:

„Ezt hogyan képzeli? Nekem jelezték, hogy nincs ilyen lehetőség, érintkezzenek írásban” – mondta a bíró, majd a telefonját nézve közölte, hogy meg kell várnia valakinek a döntését.

„Alekszej, a bíró megkérdezte valakitől, hogy lehet-e. És most várja a döntést, itt nem ő a főnök”

– mondta hangosan Navalnij ügyvédje. A bíró nem sokkal később szünetet rendelt el, hozzájárulva az ügyvédek és vedencük megbeszéléséhez, bár a szünet után jelezték, erre zárt körben mégsem volt módjuk.

Alekszej Navalnij a moszkvai bíróságon február 5-én. Fotó: AFP – Moscow Court Press Service / Hando / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency
Alekszej Navalnij a moszkvai bíróságon február 5-én. Fotó: AFP – Moscow Court Press Service / Hando / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency

Navalnij: a Kreml elővett egy szegény veteránt

A rágalmazási ügy alapja, hogy Navalnij még augusztusban kiposztolta a Russia Today bejátszását, amelyen a 95 éves világháborús veterán Ignat Artyemenko is szerepelt, támogatva a Vlagyimir Putyin által kezdeményezett és népszavazáson elfogadtatott alkotmánymódosítást, amely többek között arról is rendelkezett, hogy Putyin módosítások előtti korábbi elnöki ciklusai nem számítanak, így 2024-ben és 2030-ban is indulhat még két elnöki ciklusért a választásokon. (A RT később külön portréfilmet is készített a háborús veteránról.)

Navalnij szerint az anyagban szereplők „megvásárolható lakájok” csupán. A veterán mellett megjelent benne egy korábbi kulturális miniszter, valamint Artyemij Lebegyev belsőépítész és Ivan Ohlobisztyin színész is. Utóbbi tíz éve az elnökválasztási kampányt is megtrollkodta azzal, hogy jelezte, indulna Putyinnal szemben – néhány rendezvény és egy ködös program – „Doktrína 77” – megfogalmazása után végül ettől elállt.

Navalnij szerint beszédes, hogy ezek az emberek nem jelentették őt fel rágalmazásért, csak a háborús veterán, vagy inkább annak rokonai:

„Miért nem látom itt Lebegyevet és Ohlobisztyint? Talán kényelmetlen lenne róluk azt mondani, hogy rágalmazom őket? Lebegyevnek zöld a haja, Ohlobisztyinnél meg valószínűleg akadna egy kis kokain. Viszont Artyemenkónak kitüntetései vannak…Jegyezze fel tisztelt bíró: ön felhasználja a törvényt, most pedig felhasználja Artyemenkót, hogy az ő kitüntetéseivel védelmezze a tolvaj Putyint és az ő tolvaj barátait”

– mondta Navalnij.

„A hatalom gondban van, amikor az ügy bíróság elé kerül. Ilyenkor mindenki számára világos, hogy az igazság az én oldalamon áll. Nem azért, mert én jó vagyok, hanem, mert világos dolgokat mondok, amelyekkel mindenki egyetért.”

„Elég” – vágott közbe a bíró, de Navalnij végigmondta hozzáállását az ügyről. Szerinte a 95 éves Artyemenkót a hatalom és a rokonai is felhasználják. A bírósági tárgyalásra online-bekapcsolt idős férfi szerinte láthatóan nem érti a közvetítést, néha szólnak neki, hogy bólintson. „Engedjék legalább szegényt lefeküdni” – mondta Navalnij, mire Artyemenko mellől közölték, az idős férfin műtétet hajtottak végre, így jót tesz neki a függőleges testhelyzet.

Furcsa jelenetek voltak azzal kapcsolatban is, ki van Artyemenko mellett a közvetítés alatt, aki többször helyette válaszol vagy súg neki. A bíró elébb azt mondta, egy ápoló van ott, majd, hogy Artyemenko lánya, végül, hogy ott van a kerületi bíró.

„Mutassák meg, ki van a szobában” – kérte Navalnij. „Ez technikailag lehetetlen” – mondta a bíró. „Hát, ha van az illetőnek lábikója, talán oda tud lépni. Vagy talán meztelen?”

Végül a bíróság elismerte, hogy a helyszínen a kerületi bíró is jelen van Artyemenko mellett, de joga van a képmását eltakarni. Ezután a világháborús veterán, aki 39 évet szolgált a hadseregben, egy papírról felolvasta, hogy mennyire rosszul estek neki Navalnj szavai a tavaly nyári videóban.

„Miért űznek (Artyemenkóból) gúnyt? Visszataszító, ahogy rokonai felhasználják őt, mint egy bábut. Egy papírról felolvasott három mndatot. Maguk a pokolban fognak égni, hogy elővettek egy 95 éves öregembert, ráaggatták a kitüntetéseit és felhasználják ebben az eljárásban. Megvetem magukat azért, hogy ezt tették.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!