Navalnij abbahagyja az éhségsztrájkot

2021. április 23. – 14:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön arra kérték saját orvosai Alekszej Navalnijt, hogy hagyjon fel a március 31-e óta tartó éhségsztrájkjával, pénteken pedig az ellenzéki politikus hivatalos közösségi oldalán bejelentette: fokozatosan felhagy az éhezéssel. Egyúttal megköszönte, hogy a „jó emberek” támogatták őt Oroszországban és szerte a világon – írja a Deutsche Welle.

Navalnij azért kezdett éhségsztrájkba, mert úgy érezte, nem kap megfelelő orvosi ellátást, továbbá nem engedték, hogy saját orvosai vizsgálják meg a börtönben. A Putyin-rendszer első számú ellenzéki politikusát végül a héten több szakorvos is kivizsgálhatta egy polgári kórházban, ami a Navalnij csapatába tartozó aktivisták szerint nemcsak a politikus aggasztó egészségi állapota, hanem a szerdára meghirdetett országos tiltakozás miatt történhetett meg. Végül a tüntetések másnapján a politikus saját kezelőorvosainak is kiadták a hatóságok a tesztek és vizsgálatok eredményeit.

Az orvosok akkor azt mondták, hogy az általuk kért teszteket a kórházban elvégezték, és így már rendelkezésre állnak a megfelelő kezeléshez szükséges információk. „Nagyon szomorú, hogy egy ilyen eredményhez 23 nap éhségsztrájk, több száz világhíresség kérése, egy sürgősen megszervezett országos tiltakozás, orvosok, tanárok ezreinek aláírása volt szükséges” – kommentálta a vizsgálati eredmények régóta követelt átadását Leonyid Volkov, az egyik Navalnij mellett álló aktivista. A diagnózisról nem mondtak semmit, de ezután kérték Navalnijt, azonnal szüntesse be az éhségsztrájkot.

A szerdai tüntetéseken becslések szerint több tízezren vettek részt Oroszországban, és mintegy 1800 főt őrizetbe is vettek. Még ezt megelőzően, a tüntetés reggelén aktivistáknál és újságíróknál tartott házkutatást a rendőrség, és őrizetbe vételek is történtek.

Navalnijt februárban vették őrizetbe, majd börtönbüntetésre ítélték, miután visszatért Berlinből, ahol felépült az ellene végrehajtott tavaly nyári novicsokos mérgezésből. A politikust március közepén aztán átszállították a pokrovi börtönbe, amit ő „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett. Őrizetbe vétele óta Navalnij 15 kilót fogyott, ügye mostanra jelentős nemzetközi hullámokat is gerjeszt, így a Kremlnek már külpolitikai szempontból is számolnia kell vele. Részletesen itt írtunk Navalnij hányattatásairól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!