Navalnijnak abba kell hagynia az éhségsztrájkot az orvosai szerint

2021. április 22. – 19:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A börtönben állítólag életveszélyes állapotban lévő Navalnij melletti tüntetéseken ugyan 1800 embert vettek szerdán őrizetbe, a kül- és belföldi tiltakozásoknak mégis lehetett hatása: másnapra az orosz hatóságok átadták az ellenzéki politikus orvosi vizsgálatainak eredményeit. Navalnijt arra kérik a saját orvosai, hogy egészsége érdekében azonnal hagyja abba az éhségsztrájkot.

Szentpéterváron 900, más orosz városokban még egyszer annyi tüntetőt vettek őrizetbe szerdán a Navalnij melletti demonstrációkon. Külföldön több nyugati ország is azzal fenyegeti Moszkvát, hogy ha Navalnij meghalna a börtönben, azért Oroszországot fogják felelősnek tekinteni.

A Putyin-rendszer első számú ellenzékijét februárban vették őrizetbe, miután visszatért Berlinből, ahol felépült a novicsokos mérgezésből. Később átszállították a pokrovi börtönbe, ahol március végén, három hete kezdett éhségsztrájkba, miután nem kapott megfelelő orvosi ellátást. Azóta a politikus nagyon legyengült, korábbi orvosa szerint a halálán van, bármikor megállhat a szíve. A politikust hétfőn egy olyan büntetőtáborba szállították át, ahol van rabkórház, de nem engedték be hozzá a saját orvosait. Ügyvédei, akik ugyanakkor kedden bemehettek a politikushoz, azt nyilatkozták, hogy Navalnij folytatja az éhségsztrájkot, bár nehezére esik a beszéd és az ülés.

Navalnijt végül az orosz hatóságok mégis átvitték egy polgári kórházba Vlagyimir városában, ahol a héten több szakorvos is kivizsgálta. A Navalnij csapatába tartozó aktivisták szerint a kórházi vizsgálat engedélyezéséhez kellett a szerdai országos tiltakozás meghirdetése is. A tüntetések másnapján mindenesetre a hatóságok kiadták a politikus saját kezelőorvosainak is az összes teszt és vizsgálat eredményét.

Navalnij orvosai szerint az általuk kért teszteket a kórházban elvégezték, és így már rendelkezésre állnak a megfelelő kezeléshez szükséges információk. „Nagyon szomorú, hogy egy ilyen eredményhez 23 nap éhségsztrájk, több száz világhíresség kérése, egy sürgősen megszervezett országos tiltakozás, orvosok, tanárok ezreinek aláírása szükséges” – kommentálta a vizsgálati eredmények régóta követelt átadását Leonyid Volkov, az egyik Navalnij mellett álló aktivista.

Az új kórházi adatok alapján felállított diagnózisról nem adtak ki új információt, de ezek alapján saját orvosai arra kérik Navalnijt, hogy azonnal szüntesse be az éhségsztrájkot – írja a Meduza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!