Tilos beszélgetni és leülni, éjjel óránként keltik őt – brutális körülmények Navalnij büntetőtáborában

2021. március 16. – 12:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mint arról hétfőn beszámoltunk, Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezérét a Vlagyimir megyei vizsgálati fogházból (ahol a karantént töltötte) átszállították a pokrovi börtönbe, ahol a politikus a következő két és fél évet fogja tölteni. Navalnij az Instagramon jelentkezett be a Moszkvától 100 kilométerre keletre található büntetőtáborból. Bejegyzésében azt írta, hogy jól van.

Navalnij átszállításának apropóján a CNN helyszíni riportot készített a hírhedt börtönről. Az amerikai csatornának sikerült megszólaltatnia egy korábbi rabot is, aki tíz hónapot töltött a táborban, ahová tüntetésellenes törvények megszegése miatt zárták.

A decemberben szabadult Konstantin Kotov elmondása szerint a raboknak tilos beszélniük egymással, reggel hattól este tízig talpon kell lenniük, még leülniük sem szabad a fogvatartottaknak. Ezenkívül van, hogy hetekig olvasniuk és levelet írniuk sem szabad. Instagram-bejegyzése szerint Navalnijt ezenkívül óránként keltik éjszaka az őrök, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem szökött még meg.

Ha csak egy lényegtelen szabályt is áthágnak, könnyen hónapokra magánzárkában találhatják magukat. Kotovot büntették amiatt, hogy nem köszönt az egyik őrnek, valamint azért is, mert ki volt gombolva a rabruhájának legfelső gombja.

Az orosz médiában keringő felvételek szerint a pokrovihoz hasonló börtönökben az őrök rendszeresen verik a rabokat, Kotov szerint azonban mivel egy fontos politikai szereplőről van szó, Navalnijt inkább mentálisan, mint fizikailag akarják majd megtörni.

A politikus az Instagram-bejegyzésében is arról írt, hogy egyelőre nem találkozott semmiféle erőszakkal, azonban a megfélemlítetten viselkedő rabtársait nézve el tudja hinni a sokkoló történeteket.

Alekszej Navalnijt még 2015-ben 3 és fél év felfüggesztett börtönre ítélték. A politikusnak hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2020 augusztusában azonban novicsokos mérgezés áldozata lett, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntött, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Navalnijt erre hivatkozva Németországból hazatérve őrizetbe vették, ami példátlanul nagy tüntetésekhez és több ezer ember előállításához vezetett. Február 2-án az ellenzéki politikust börtönre ítélték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!