Eltűnt Navalnij: az orosz ellenzékit börtönéből ismeretlen helyre szállították a hatóságok

2023. december 19. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

Két hete nincs hír arról, melyik orosz börtönben őrzik a hatóságok Alekszej Navalnijt. Az ellenzéki politikust először 2020-ban ítélték el – miután Németországban felépült a vélhetően az orosz titkosszolgálat által végrehajtott mérgezésből, és önként hazatért –, azóta újabb ítéletet is hoztak ellene, legutóbb augusztusban további 19 év börtönt kapott szélsőséges szervezet létrehozásának vádjával. Jelenleg is vannak ellene folyó ügyek, ám nem tudni, hol őrzik. Jogi képviselői sem kaptak róla semmilyen információt, sőt, a bíróság felfüggesztette a folyamatban lévő eljárást is, amíg nem tisztázódik, hol van a politikus – írta a BBC orosz szolgálata.

Navalnij védői szerint a bíróságnak azonban nem passzívan kellene várnia, hogy egyszer kiderüljön, merre van a politikus, hanem köteleznie kellett volna az államot, hogy biztosítsa Navalnij jelenlétét a bíróságon.

Navalnijt eddig egy Vlagyimir megyei fegyházban őrizték, december 6-án azonban már nem engedték hozzá az ügyvédjét. (Oroszországban Navalnij ügyvédjének lenni egyébként sem veszélytelen dolog, októberben három jogi képviselője is előzetes letartóztatásba került, szélsőséges szervezetben való részvétel gyanúja miatt. Ehhez lényegében nem tettek mást, mint ellátták ügyvédi teendőiket, a hatóság szerint viszont segítették a kapcsolattartást a szélsőséges szervezet szabadon lévő vezetői és Navalnij között.)

Navalnij korábban online kapcsolódhatott be az ellene folyó tárgyalásokba, később már erre sem volt módja, az őrizetéül szolgáló fegyház arra hivatkozott, hogy áramszünet van az intézményben.

December 11-én annyit közöltek, hogy átszállították egy másik büntetés-végrehajtási intézetbe. Hogy hova, azt sem az ügyvédekkel, sem a bírósággal nem közölték. A hivatalos áthelyezés folyamata hónapokig is eltarthat, addig ideiglenes helyen is őrizhetik az elítéltet. Az értesítést ugyan meg kell küldeni a hozzátartozóknak és a jogi képviselőknek, hivatalos időkorlátja azonban ennek nincsen.

Navalnij képviselői kétszáz börtönnél érdeklődtek, azonban egyik sem küldött választ arra vonatkozóan, hogy az elítélt náluk van-e.

A Guardiannak nyilatkozó jogvédők szerint fennáll a veszélye, hogy Navalnijt akár meg is ölhették, mert a Kremlnek már nem kell ügyelnie a látszatra sem, azután, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette, elindul a 2024. márciusi elnökválasztáson, amelyet nyilvánvalóan meg is nyer, megkezdve ezzel 24 éve tartó hatalmának ötödik elnöki ciklusát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!