Moszkva a terroristák listájára vette Navalnijt és társait

2022. január 25. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország kedden Alekszej Navalnijt és több vezető tanácsadóját is felvette a terroristákat és szélsőségeseket tartalmazó hivatalos listájára, írja a Moscow Times.

A listát az orosz Szövetségi Pénzügyi Ellenőrző Szolgálat vezeti. Az online adatbázis olyan személyeket sorol fel, akikről az orosz hatóságok úgy vélik, hogy részt vesznek „terrorista vagy szélsőséges” szervezetek támogatásában. A listára kerülteket kizárják az orosz bankrendszerből, az ország pénzintézetei nem nyújthatnak semmilyen szolgáltatásokat az érintett személyeknek, szervezeteknek.

Fotó: fedsfm.ru
Fotó: fedsfm.ru

Az orosz bíróságok tavaly betiltották Navalnij regionális politikai irodáit, valamint korrupcióellenes alapítványát (FBK), szélsőségesnek titulálva őket. Navalnij többtucatnyi kulcsfontosságú segítője és korábbi regionális koordinátora ellen emeltek azóta büntetőjogi vádat, munkatársainak többsége száműzetésbe menekült.

A mostani döntéssel Navalnij hét munkatársa és korábbi regionális koordinátora is felkerült a listára, köztük Ljubov Sobol és Vjacseszlav Gimadi ügyvédek, valamint Georgij Alburov vezető korrupcióellenes nyomozó. Navalnij száműzetésben élő két vezető tanácsadója, Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov már január elején bekerült a nyilvántartásba.

Navalnij nem bánta meg, hogy egy éve visszatért Oroszországba, és aztán bebörtönözték, alapítványa a minap majdnem ötszáz fotót hozott nyilvánosságra Putyin állítólagos palotájáról. A palota a Fekete-tenger partján, a Krím félszigettől nem messze, a Gelendzsik nevű város mellett áll, építését pedig Putyin belső köréhez tartozó oligarchák finanszírozták. Navalnijék állítása szerint

az épületegyütteshez tartozik többek között kikötő, templom, borospince, konditerem, rúdtáncos szoba, úszómedence, színház és jégkorongpálya is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!