Putyin szerint ő nem látott bizonyítékot arra, hogy Navalnijt megmérgezték volna

2021. december 23. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nem kapott semmilyen bizonyítékot, ami megerősítené Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezését, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtöki év végi sajtótájékoztatóján.

Putyin szerint Navalnij köztörvényes bűncselekményeket követett el, politikai tevékenység mögé bújva, írja az MTI.

Navalnij már több mint egy évtizede az oroszországi ellenzék legfontosabb alakja, korrupcióellenes mozgalmával 2018-ban el akart indulni az elnökválasztáson is, ezt azonban megakadályozták.

Navalnijt még 2015-ben három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték az úgynevezett az Yves Rocher-ügyben, amiről itt írtunk bővebben, hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2020 augusztusában azonban novicsokkal mérgezték meg, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntöttek, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Azután került börtönbe, hogy berlini gyógyulása után visszatért Oroszországba. Navalnijt októberben az orosz terrorizmus elleni törvény alapján szélsőséges nézeteket valló személynek nyilvánították.

Putyin nyáron azt is mondta, hogy nem lehet garantálni, hogy Navalnij élve kikerül a börtönből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!