Átminősítették a börtönben lévő Navalnijt: szélsőséges és terrorista lett

2021. október 11. – 14:21

frissítve

Átminősítették a börtönben lévő Navalnijt: szélsőséges és terrorista lett
Navalnij a moszkvai Babuskinszkij kerületi bíróságon – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szökésre hajlamosból szélsőséges és terrorista ideológiát valló személlyé minősítették át Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikust a börtönben – jelent meg hétfőn az Instagramon. Az MTI beszámolója szerint a politikust beidézték egy bizottság elé, amely megszavazta, hogy az eddigi besorolásból az újba kerüljön át.

„Ez jó hír. A szélsőséges és terrorista profilnyilvántartás nem olyan fárasztó, mint a szökevény” – hangzott a Navalnij nevében közzétett bejegyzés.

Új minősítése nem kívánja meg a folyamatos ellenőrzést. Navalnijt még a moszkvai előzetes letartóztatási központban vették nyilvántartásba szökésre hajlamosként, és státusza a börtönbe történt átszállításakor sem változott meg. Az elítélt politikus arra panaszkodott, hogy az egyik fegyőr éjjelente óránként az ágya mellé állt, videófelvételt készített, és közben fennhangon beszélt, ami felébresztette őt, megsértve a nyolcórás megszakítás nélküli alváshoz való jogát. Vlagyimir megye bíróságai elutasították, hogy törvénytelennek nyilvánítsák Navalnij minősítését.

A Kreml egyik legélesebb bírálójának számító politikus jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor egy feltehetően idegméreggel elkövetett támadást követően Németországban lábadozott. Az ítéletet a nemzetközi közösség széles körben politikailag motiváltnak nevezte és elítélte. Hazatérése után vették őrizetbe.

Vlagyimir Putyin azt nyilatkozta a nyáron: nem lehet garantálni, hogy Navalnij élve kikerül a börtönből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől