Kreml: Nem tisztelhető az EP döntése, amellyel Navalnijnak ítélte a Szaharov-díjat

2021. október 21. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legismertebb ellenzéki vezető, a bebörtönzött Alekszej Navalnij nevének említése nélkül kommentálta az orosz elnök szóvivője, hogy a politikus kapta az Európai Parlamenttől az idei Szaharov-díjat.

„Úgy véljük, hogy az ilyesfajta döntésekkel az Európai Parlament jelentősen csökkenti az ilyen szavak értékét. Ismerjük az Európai Parlamentet, tiszteljük is ezt a szervet. De senki sem kényszeríthet bennünket arra, hogy a döntést is tiszteljük” – idézte Dmitrij Peszkovot a Ria Novosztyi.

A nevét Putyin sem mondja ki

Peszkov szerint információhiány lehetett az oka annak, hogy Navalnij a díjat megkaphatta. A mondat nem egészen így hangzott, mivel sem az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, sem szóvivője nem ejti ki az ellenzéki politikus nevét. Amíg Berlinben lábadozott a vélhetően az orosz titkosszolgálat által végrehajtott novicsokos mérgezése után, az elnök csak „berlini páciensként” hivatkozott rá.

„Úgy véljük, hogy az effajta döntéseket olyanok hozzák meg, akik ebben az ügyben, ezzel a büntetését töltő elítélttel kapcsolatban egyszerűen nem rendelkeznek elegendő információval” – mondta szó szerint Peszkov, a Kreml Navalnij nevét soha ki nem ejtő protokolljának megfelelően.

Navalnij azután került börtönbe, hogy berlini gyógyulása után visszatért Oroszországba. Három és fél évre ítélték, letöltendőre változtatva egy felfüggesztett ítéletet (lásd keretes írásunkat). A politikust a közelmúltban a terrorizmus elleni törvény alapján szélsőséges nézeteket valló személynek nyilvánították.

A politikust 2015 februárjában jogerősen ítélték három és fél éves börtönbüntetésre, öt évre felfüggesztve. Az ügy lényege, hogy az Yves Rocher kozmetikai óriás oroszországi fiókvállalata francia vezetőjének akkori feljelentése szerint a céget kár érte, amikor a termékeinek kiszállítását az orosz posta helyett egy offshore hátterű cég által létrehozott vállalkozásnak utalták ki, amely alvállalkozóként egy helyi kft.-t bízott meg. Az offshore hátterű cég a postával 55 millió rubelre (2010-ben 1 rubel kb. 7 forint volt) szerződött, ebből a cég 31 milliót a szállítást kivitelező cégnek adott, 19-et pedig egy Navalnijékhoz köthető cégnek utalt át, háromévnyi ingatlanbérleti díjként. Az ügyben Navalnij öccse három és fél év letöltendőt kapott – börtönéveiről később könyvet is írt. Az ifjabbik Navalnij a posta regionális vezetői posztján dolgozva győzte meg az Yves Rocher-t, hogy érdemes nem velük, hanem a magáncéggel intézni a szállítást.

A bíróságon az Yves Rocher oroszországi leányvállalatának megbízott képviselői elmondták, hogy a szolgáltatás olcsóbb volt, mint a postáé. A feljelentést kezdeményező francia vezetőt nem hallgatta meg a bíróság, később lemondott, és egy időre elhagyta Oroszországot. (A feljelentés mögött sokan a hatóságot sejtik, amely meggyőzte a cég oroszországi képviseletének vezetőjét, hogy tegyen feljelentést.) Az ítélet után Navalnij a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, amely kimondta, hogy az ítélet nem volt megalapozott, a vádlottaknak nem biztosították a tisztességes eljárás lehetőségét, így az orosz államot arra kötelezték, hogy fizessen a fivéreknek 76 ezer eurót (kb. 27 millió forintot). Azt a bíróság nem mondta ki, hogy az orosz bíróság politikai alapon hozta meg ítéletét. Később azonban Navalnij házi őrizetét már politikailag motiváltnak minősítette a strasbourgi bíróság.

Szaharov az orosz hidrogénbomba atyja, aki a '70-es évektől emberi jogi aktivitásáról volt ismert. 1975-ben a Nobel-békedíjat is megkapta – de a Szovjetunió nem járult hozzá, hogy személyesen átvehesse. Az afganisztáni bevonulást is kritizálta, 1980-tól lényegében házi őrizetben volt a fővárostól távolabb, ahová csak az utolsó szovjet pártfőtitkár, Mihail Gorbacsov idején térhetett vissza. A Szaharovról elnevezett díjat az Európai Parlament 1988-ban alapította, még a tudós 1989. decemberi halála előtt. Szaharov 68 évet élt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!