Orbán Navalnijról: Sovinisztáknak nem jár tisztelet, egyébként pedig nyugodjon békében

2024. február 26. – 15:58

Orbán Navalnijról: Sovinisztáknak nem jár tisztelet, egyébként pedig nyugodjon békében
Ellenzéki pártok egyperces néma felállással emlékeznek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusra 2024. február 26-án a parlamentben – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki pártok egyperces néma felállással emlékeztek a nemrég meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusra az Országgyűlés tavaszi ülésszakának hétfői nyitóülésén, amit Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitott meg. A megemlékezést Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek képviselője kezdeményezte, a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk képviselői azonban ülve maradtak. „Nagyon sajnálom, hogy a szuverén Fidesz–KDNP Putyin zsoldjában nem állt fel, ez szégyen” – reagált erre Tordai.

Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül az ellenzék akcióját. Először megköszönte a kormánypárti képviselőknek, hogy „Navalnij-ügyben megőrizték a hidegvérüket”. Majd megindokolta, hogy a kormánypárti politikusok miért nem álltak fel Navalnij emlékére:

„Sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz–orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt vetette az ellenzék szemére, hogy míg egy orosz állampolgárról megemlékeztek a parlamentben, addig egy demokráciáért kiálló magyar állampolgárról nem akartak. Kocsis Nagy Lászlóról beszélt, akinek 2006-ban „Gyurcsány kilövette a szemét”, és aki elvesztette a munkáját, tönkrement az élete, és 2023-ban meghalt. „Az ő emlékére nem álltak fel egy percre, és ezt én szégyellem.”

Mire gondolhatott Orbán, amikor sovinisztának nevezte Navalnijt, és mi ez a patkányozás? A Euronews tavalyi cikkében Jade McGlynn, a londoni King's College orosz politikára szakosodott kutatója arról beszélt, hogy Navalnij nem az a nyugati értelemben vett liberális politikus, akinek sokan gondolják. A kutató szerint Navalnijnak nagyon erős nacionalista gyökerei vannak, és a múltban voltak vitatható, kirekesztőnek és idegengyűlölőnek minősíthető kijelentései. Egy 2007-es videóban például bogarakhoz hasonlította a bevándorlókat.

Navajnij nem ítélte el a Grúzia elleni 2008-as orosz agressziót, sőt, az orosz társadalom többségéhez hasonlóan ő maga is támogatta azt. Oroszország a határ menti régiókban élő orosz ajkúak ellen elkövetett népirtással vádolta Grúziát, valójában geopolitikai érdekek állhattak a katonai támadás mögött. Navalnij egyik blogbejegyzésében becsmérlő jelzővel illette a grúzokat, és az Oroszországban élő grúzok kiutasítását sürgette. Az Euronews idézi Kornely Kakachiát, a Tbiliszi Állami Egyetem politológia professzorát is, aki szerint Navalnij konkrétan „rágcsálóknak” nevezte a grúzokat. Navalnij később bocsánatot kért kijelentései miatt, de sokan a mai napig úgy gondolják Grúziában, hogy az orosz ellenzéki aktivista elárulta őket.

A legismertebb orosz ellenzéki politikus halálhírét február 16-án jelentették be. A 47 évesen meghalt Navalnijt az utóbbi időben az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva. 2021-ben ítélték el, majd a bebörtönzése után több eljárásban is kapott még éveket, ezért legalább 74 éves koráig tartó börtönbüntetésre számíthatott volna.

Navalnij halálára az uniós ország vezető politikusai azonnal reagáltak, egyedül a magyar kormány maradt néma. A kormánypártok részéről egyedül Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke szólalt meg, aki röviden annyit írt Facebook-oldalán, hogy „Navalnij halála korunk botránya!”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!