Orbán: Többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni a svéd NATO-csatlakozás megszavazásába

Legfontosabb

2024. február 26. – 13:49

Orbán: Többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni a svéd NATO-csatlakozás megszavazásába
Orbán Viktor miniszterelnök beszél az Országgyűlés ülésén 2024. február 26-án – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor beszédével kezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszaka hétfőn. A miniszterelnök először a kegyelmi ügyről beszélt, de egyszer sem ejtette ki Novák Katalin nevét, végig elnök asszonyként utalt rá. „A távozó elnök asszony munkáját tisztelettel megköszönöm” – mondta Orbán. Szerinte Novák lemondásának oka olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféle módon lehetett volna dönteni. „Nem ez történt, ezért a lemondás helyes döntés volt”. (A kegyelmi botrány szintén belebukó Varga Juditra most még utalás szintjén sem tért ki.)

Orbán szerint a gyerek abszolút, teljes körú védelmet élvez, az elkövetőknek pedig nincs kegyelem, nincs kibúvó, nincs kedvezmény. A kegyelmi ügy megmutatta, hogy az emberi ítélőképesség nem elegendő, ezért kell szigorítani a jogszabályokat. Be kell zárni azt a kiskaput is, hogy a pedofil ügyekben elítélt elkövetőket ne lehessen feltételesen szabadon engedni. Arra kérte a képviselőket, hogy kezdjenek hozzá a jogszabályok áttekintéséhez. A bíróságokat pedig arra kérte, hogy a folyamatban lévő ügyekben erre tekintettel hozzák meg a döntéseket. Orbán szerint súlyos aggályokat vet fel, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatóját csak másodjára sikerült elítélni. Vizsgálatot rendelt el, ami az összes gyermekotthon vezetőjére kiterjed majd.

Orbán ezután rátért az új államfő megválasztására. Magyarország erős és stabil ország, egy államfőválasztást úgy kell megoldani, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen, „elvégre ezért választottak meg az emberek minket”, mondta. Ennek úgy tudnak eleget tenni, ha rögtön megválasztják az új államfőt. Orbán szerint a Fidesz-KNDP jelöltje, Sulyok Tamás vitathatatlan tekintély, óriási tapasztalatattal rendelkezik, az általa vezetett Alkotmánybíróság döntései „a jogászok és az emberek egyetértésével találkoztak”.

Az Országgyűlés hétfőn Svédország NATO-csatlakozásáról is szavaz. Erről azt mondta Orbán, hogy a svédekkel való vita rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni, ami hátráltatta az ügyet. Tiszteletlen beavatkozási kísérletet és kéretlen gyámságot emlegetett a miniszterelnök. „Magyarország szuverén ország, nem hagyja, hogy mások diktáljanak neki.”

A svéd miniszterelnök budapesti látogatása során kölcsönösen előnyös megállapodást kötött a két ország, mondta Orbán. Magyarország négy új vadászgépet vásárolt, amivel a magyar légierő az ország határain kívül is képes lesz NATO-feladatokat ellátni. Svédország NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát, ezért Orbán arra kérte a képviselőket, hogy szavazzák meg a svéd NATO-csatlakozást

Ezután az ukrajnai háborúról beszélt a miniszterelnök. Magyarország védelmi képességeit azért is kell megerősíteni, mert a szomszédban „borzalmas háború” zajlik, két éve támadta meg Oroszország Ukrajnát. „Magyarország gyászolja a háború áldozatait, együtt érez az özveggyé és árvává tett százezrekkel”, mondta Orbán. Ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, ezért Magyarorzság a háború kétéves évfordulóján azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget. Mindenkinek a béke az érdeke, ez garantálja a biztonságot Európában, jelentette ki Orbán.

Orbánnak a kegyelmi botrány kirobbanása óta először kellett kritikus kérdésekre válaszolnia. Az ellenzéki képviselők közül először Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek képviselője reagálhatott Orbán beszédére. Arra kérte a képviselőket, hogy egy perces néma felállással emlékezzenek meg Alekszej Navalnijról, a nemrég meghalt orosz ellenzéki aktivistára. „Nagyon sajnálom, hogy a szuverén Fidesz-KDNP Putyin zsoldjában nem állt fel, ez szégyen – mondta Tordai, miután a kormánypárti képviselők nem álltak fel. Ezután az Országgyűlés nevében bocsánatot kért a bicskei gyermekotthoban történt bántalmazások áldozataitól. Orbán szemére vetette, hogy a Fidesz ezt a mai napig nem tette meg. Tordai szerint nehezen hihető, hogy Orbán nem tudott volna a kegyelmi döntésről, ”amikor még a felcsúti focicsapat kezdőcsapatáról is ő dönt„.

A Momentum frissen megválasztott frakcióvezetője, Bedő Dávid arról beszélt, hogy Orbán „belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot, de a mai napig nem adtak magyarázatot arra, miért kapott kegyelmet K. Endre. ”Maga azt gondolta, hogy el van intézve annyival az ügy, hogy belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot? Nekik kell buknia azért, hogy ön ne bukjon meg? Ön tényleg azt állítja, hogy nem tudott semmiről? Ez az, amit senki nem hisz el.„ Bedő is szóvá tette, hogy Orbánék nem kértek bocsánatot az áldozatoktól.

Bedő Dávid és a Momentumos képviselők "Ki a felelős?" feliratú pólókban a parlament ülésén, 2024. február 26-án – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Bedő Dávid és a Momentumos képviselők "Ki a felelős?" feliratú pólókban a parlament ülésén, 2024. február 26-án – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ungár Péter, az LMP társelnöke köszönetet mondott a Fidesz szavazóinak, akik megbuktatták Novákot és Vargát. Ungár szerint a kormánypárti szavazók nem dőltek be az Origo propagandájának, mert ”a magyar emberek mindig képesek az önálló gondolatalkotásra.„ A gyermekvédelmi rendszer a csőd szélén áll, az intézmények nem találnak új dolgozókat az alacsony bér miatt, jelentette ki Ungár. Csak akkor lehet komolyan venni az új gyermekvédelmi törvénycsomagot, ha érdemi béremelés szerepel benne, tette hozzá. Ungár szerint amit a kormány zöld átállásnak nevez, az valójában az ország kiszolgálása a kínai és a német tőkének. A kormány akkumulátorgyarmatot akar csinálni az országból.

A jobbikos Lukács László György arról beszélt, hogy a kegyelmi ügy megmutatta: ”az a hatalmi berendezkedés, amit maga körül kialakított„, az fenntarthatatlan. Közvetlen államfőválasztásra van tehát szükség, tette hozzá. Lukács László György ezután ”migránsmunkásokról„ beszélt, akik szerinte jönnek keletről, és elveszik a magyarok elől a munkahelyeket.

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László arról beszélt a felszólalásában, hogy az Orbán kormány olyan képmutató, mint a 2010 előtti balliberális kormány, ugyanúgy mást csinálnak, mint amit mondanak, például több pénzzel támogatták a globális nagyvállalatokat, mint a korábbi kormányok. Toroczkai bábjátéknak és színjátéknak nevezte a svédek NATO-csatlakozását. Arra kérte Orbánt, hogy mondja meg, mennyiért vesznek vadászgépeket Svédországtól.

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan szerint a kormány morális válságba sodorták Magyarországot. „Nem véletlenül mondják most önökre, hogy »pedofidesz«.” Tóth Bertalan szerint nincs olyan ember az országban, aki elhiszi, hogy Orbán nem tudott K. Endre kegyelmi döntéséről, hiszen „mindent a Karmelitából irányítanak”.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője megköszönte, hogy a miniszterelnök őszintén elmondta az ország problémáit is az eredmények mellett, és egyúttal számon kérte ellenzéki képviselőtársait, akik tiszteletlenül reagáltak Orbán beszédére.„Bedő képviselő úr például egy szál pólóban jött be az ülésterembe, és nem adja meg a tiszteletet a háznak” – mondta arra utalva, hogy a Momentum képviselői „Ki a felelős?” feliratú pólókban érkeztek a hétfői ülésre, a laptopjaikra pedig azt a szöveget ragasztották, hogy „stop, pedofidesz”.

Simicskó István szerint eddig is sokat tett a kormány a gyermekvédelemért, de most még szigorúbb szabályokat készítenek elő. Nagyon kíváncsi, hogy az ellenzéki képviselők hogy szavaznak majd. Simicskó komoly embernek nevezte Sulyok Tamást, akinek feddhetetlensége miatt szerinte minden esély megvan arra, hogy megteremtse a nemzet egységét.

„Vannak dolgok, amiktől undorodunk: van, aki a póktól, van, aki a békától. De vannak dolgok, amiktől minden egészséges ember undorodik. Például ha egy felnőtt férfi egy ártatlan kisgyerek bugyijában nyúlkál. És azoktól is, akik ezt az ocsmány pedofíliát mentegetik, elnézik” – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Orbán felszólalására reagálva. Gyurcsány Magyarország első „pedofilbarát miniszterelnökének” nevezte Orbánt. A DK elnöke szerint Orbán tudott K. Endre kegyelméről, mégis csendben maradt. „Akire emberként undorodva néznek, annak vége”.

Gyurcsány szerint a kormány nem kért bocsánatot az áldozatoktól, ahogy azért sem, mert „egy olyan rendszert építettek, amiben Istenre való hivatkozás a bűn leplezését jelenti”. Felszólalása végén a Bűn és bűnhődést idézte, Gyurcsány szerint a kormányra is lassú bűnhődés vár, mint Raszkolnyikovra.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője következett Gyurcsány után. Azt mondta róla, hogy „ebben a házban minden bűn ellenére, amit egymásra halmozott, senki ilyen stílusban nem beszélt még”. Kocsis az ellenzék szemére vetette, hogy miközben Navalnijról megemlékeztek, addig egy demokráciáért kiálló magyar állampolgárról nem akartak. Nagy Lászlóról beszélt, akinek 2006-ban „Gyurcsány kilövette a szemét”. „Az ő emlékére nem álltak fel egy percre, és ezt én szégyellem” – jegyezte meg Kocsis.

Ezután felsorolta, hogy az ellenzék milyen gyermekvédelminek mondott intézkedéseket nem szavazott meg az elmúlt években. „Önöknek van bőr az arcukon, a serpenyőgyártó cégek könyörögnek a technológiáért, az biztos.” Kocsis kijelentette, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója az ellenzék embere volt, mivel Demszky Gábor egykori budapesti főpolgármester nevezte ki 1990-ben. Varjú Lászlót, a DK képviselőjét és Fekete-Győr András bűnözőnek nevezte, akik Kocis szerint nem vállaják tetteik következményeit.

Az ellenzéki és kormánypárti reakciók után megint Orbán kapott szót. Megköszönte a kormánypárti képviselőknek, hogy „hogy Navalnij-ügyben megőrizték a hidegvérüket. Sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében”. Orbán arról is beszélt, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját ők zárták be, mert az ellenzék korábban nem tette meg. A miniszterelnök szerint V. Jánost „önök kinevezték, 20 évig otthagyták, majd a 2010-es kormányváltás után mi börtönbe zártuk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!