Kémkedés miatt öt év fegyházra ítélték Kovács Béla volt jobbikos EP-képviselőt

2022. szeptember 27. – 11:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A harmadfokon eljáró Kúria kedden kimondta, hogy Kovács Béla mégis kémkedett, távollétében öt év letöltendő fegyházbüntetéssel sújtották a Jobbik egykori EP-képviselőjét, írja a Magyar Nemzet.

A kémkedés mellett költségvetési csalás és magánokirat hamisítása miatt kapta az öt évet Kovács, emellett tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Kovács Béla Moszkvából követte az ügyet, bár korábban azt mondta a Nemzetnek, hogy „szeretne ott lenni a tárgyaláson”, csak nem biztos, hogy „a munkahelye elengedi”. Kovácsot a büntetés kétharmadának letöltése után helyezhetnék leghamarabb szabadlábra, ha nem vonul be a fegyházba, nemzetközi körözést adhatnak ki ellene.

Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő az utolsó szó jogán beszél az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2020. szeptember 24-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő az utolsó szó jogán beszél az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2020. szeptember 24-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kovács Bélát az Európai Unió kárára elkövetett költségvetési csalással, az EU elleni kémkedéssel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádirat úgy szólt: Kovács operatív feladata volt, hogy Oroszország hatalmi érdekeit erősítendő, az EU politikáját gyengítő csoportokat hozzon létre az EU-ban. 2012 és 2014 februárja között a budapesti nagykövetség mellett dolgozott orosz katonai hírszerzőknek is Kovács a vádirat szerint.

Kovácsot 2020-ban első fokon a Budapest Környéki Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly június 23-án marasztalta el Kovács Bélát, aki az ítéleti tényállás szerint előkészületeket tett, hogy az oroszoknak kémkedjen az unió intézményei ellen. Az elsőfokú felmentés után tehát másodfokon megváltozott az ítélet, bűnösnek mondták ki Kovácsot kémkedés, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt is.

Kovácsot az ügyészség idegen hatalom javára végzett kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolta meg. A vád szerint a politikus rendszeresen találkozott az orosz hírszerzéssel azután, hogy 2010-ben európai parlamenti képviselő lett, és információkat adott energetikai ügyekről és EP-választásokról.

A másik ügy (erre vonatkozik a más bűncselekmények) egy OLAF-jelzés nyomán indult. A vád szerint Kovács olyan gyakornoki szerződéseket kötött, amiket nem tervezett betartani, és erről a gyakornokok is tudtak. Ugyanakkor az EU a gyakornokok után támogatást ad, így a vád szerint a politikus 6 millió forint kárt okozott az Európai Unió parlamentjének a fiktív gyakornoki állásokkal 2012–2013-ban.

A korábban kiszabott másfél év felfüggesztett börtönbüntetést a Fővárosi Ítélőtábla tavaly két évre emelte, öt év próbaidőre felfüggesztve. A Kúria tavaly november közepén fogadta be Kovács Béla fellebbezését a kémkedési ügyben.

Kovács Bélának november közepén volt egy agyműtétje Moszkvában, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!