Tízezrek tüntetnek a jemeni fővárosban a húszik mellett

2024. január 12. – 10:50

frissítve

Tízezrek tüntetnek a jemeni fővárosban a húszik mellett
Rakétát indítanak egy hadihajóról a jemeni katonai célpontok elleni hadművelet során – Fotó: US Central Command / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezer ember gyűlt össze ma a jemeni fővárosban, Szanaaában, hogy a húszikat támogassák, írja a SkyNews. A tüntetők palesztin zászlókkal érkeztek a demonstrációra, míg mások az Irán által támogatott lázadó csoport hivatalos jelszavait írták fel a transzparenseikre.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia légicsapásokat mért húszi katonai célpontokra Jemenben péntek hajnalban. Joe Biden szerint Ausztrália, Bahrein, Kanada és Hollandia is részt vett a védelmi akcióban. Ez volt az első alkalom, hogy csapásokat indítottak a húszik ellen, válaszul arra, hogy a a csoport november óta a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalán, a Vörös-tengeren drónokkal és rakétákkal támadják a nemzetközi kereskedelmi hajókat. A húszik az állítják, hogy továbbra sem hagynak fel a támadásokkal a Vörös-tengeren.

Az Ambrey brit tengerbiztonsági cég szerint egy Panama-zászlós tartályhajóra lőttek a jemeni Áden kikötő városának közelében, írja a SkyNews. A cég közölte, hogy a tartályhajót tévesen vették célba, mivel „elavult” információkra alapozva úgy hitték a hajó az Egyesült Királysággal állhat kapcsolatban.

Nemrég az Egyesült Királyság tengeri kereskedelméért felelős ügynökség közölte, hogy jelentés érkezett arról, hogy egy rakétát lőttek ki egy hajóra Ádentől kb. 170 kilométerre. A rakéta a vízben landolt, és sem sérülést, sem kárt nem okozott.

Törökország dokumentumokat nyújtott be ahhoz a perhez, amit Dél-Afrikai Köztársaság indított Izrael ellen, írja a Reuters. A Dél-afrikai Köztársaság azzal vádolta meg Izraelt, hogy a Hamász elleni háborújában népirtást követ el a Gázai övezet civil lakossága ellen. Az ügy tárgyalása a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) kezdődött el csütörtökön.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök Isztambulban az újságíróknak azt mondta, hogy főleg izraeli támadásokról készült fotókat adtak át. „Hiszem, hogy Izraelt el fogják ítélni. Hiszünk a Nemzetközi Bíróság igazságosságában” – tette hozzá Erdoğan. Az izraeli külügyminiszter, Israel Katz szerint Erdoğan alaptalan állításokkal támadja Izraelt, egy olyan ország elnökeként, amely a múltban tömegesen lemészárolta az örményeket.

A dél-afrikai keresetet képviselő ügyvéd azt mondta, hogy a támadásokból szerintük egyértelműen látszik Izrael népirtási szándéka, valamint az is, hogy Izrael célja a Gázai övezet elpusztítása, amit az állam „legfelsőbb körei” is szorgalmaznak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök képmutatással vádolta a Dél-afrikai Köztársaságot, szerinte „feje tetejére állított világban élünk, amelyben népirtással vádolják Izrael Államot, miközben éppen ő küzd a népirtás ellen”. Azt mondta, hogy a terroristák elleni teljes győzelemig folytatják a harcot.

A Tesla mellett a Volvo is küszködik a Vörös-tengeren kialakult helyzet miatt, ezért várhatóan az autógyár belgiumi üzemében a jövő héten le is állítják a termelést – írja az Automotive News. A márka szóvivője pénteken azt közölte, hogy a genti gyárban három napra állnak majd le a futószalagok, minimum ennyi időre van ugyanis szükség ahhoz, hogy az eredetileg a Vörös-tengeren lévő szállítmányozási utakat használó teherhajóknak új útvonalat keressenek a beszállítóik. A Volvo genti gyára egyébként a sebességváltókat rendeli olyan beszállítóktól, akik eddig a Vörös-tengeren szállították az árujukat.

A Vörös-tengeren az utóbbi napokban több teherhajót is megtámadtak az Irán által támogatott jemeni húszik, akik azt mondják, addig nem hagynak fel az agresszióval, amíg Izrael nem vet véget a gázai offenzívának.

A Tesla két hétre leállítja termelését a Berlin melletti gyárában a vörös-tengeri áruszállításban tapasztalható fennakadások miatt.

A grünheidei Tesla-gyár működése részben a kínai és más ázsiai országokból származó alkatrészektől is függ. Most a jemeni húszi lázadók kereskedelmi hajók elleni támadásai miatt arra kényszerültek a szállítók, hogy alternatív útvonalon juttassák el az alkatrészeket. A hajóknak így meg kell kerülniük a Jóreménység fokát, ami jelentősen növeli a menetidejüket.

A Tesla azt közölte, hogy alkatrészhiány miatt január 29-től szinte teljesen leállítja a gyártást a Berlin melletti gyárában, a termelés a tervek szerint február 12-én indulhat majd újra.

(Reuters)

Erdoğan szerint Nagy-Britannia és az USA „vértengerré” akarja változtatni a Vörös-tengert. Recep Tayyip Erdoğan török elnök pénteki beszédében azt mondta, hogy a jemeni húszik elleni brit és amerikai csapások nem voltak arányosak.

A Reuters jelentése alapján a török elnök Isztambulban újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Ankara különböző forrásoktól azt hallotta, hogy az Irán által támogatott húszi erők sikeresen védekeznek az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ellen.

Az Egyesült Királyság pénteken közzétett álláspontja szerint nemzetközi jog szerint jártak el, mikor jemeni húszi létesítményeket támadtak meg.

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy a húszik több tucat súlyos támadást hajtottak végre a Vörös-tengeren zajló hajózás ellen. „Brit lobogó alatt közlekedő hajók, valamint számos más állam hajói voltak ezeknek a támadásoknak a célpontjai” – írták. Megállapították, hogy a támadások addig folytatódnak, amíg nem tesznek lépéseket a húszik elrettentésére.

„A katonai beavatkozás, amely gondosan meghatározott célpontok elleni csapást mért a húszik katonai létesítményeire a további támadásoktól való elrettentés érdekében, jogszerűen történt. Szükséges és arányos volt a húszik támadásaira adott válaszlépés, mivel ez volt az egyetlen eszköz, amely az ilyen támadásokkal szemben rendelkezésre áll.”

(Guardian)

A húszik katonai szóvivője azt állítja, hogy a közös amerikai–brit hadművelet során 73 alkalommal érte őket találat Szanaában, Hodeidában, Taizban, Hidzsában. A támadásnak állításuk szerint öt halálos áldozata, és hat sebesültje van. Civil áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A szóvivő kijelentette, hogy „a felelősség ezért az agresszióért az ellenséget terheli”, hozzátette: már tervezik a válaszlépéseket. Arról is beszélt, hogy továbbra is elkötelezettek az ellenséges erők elleni fellépések mellett mind szárazföldön, mind tengeren, emellett pedig folyamatos támogatást ígértek a Gázai övezetnek.

(Reuters)

Az amerikai és brit fegyveres erők jemeni húszi célpontok elleni támadásai teljes politikai támogatást élveztek Hollandia részéről. Mark Rutte miniszterelnök X-oldalán azt írta, hogy a húszik támadásai egyértelműen megsértik a nemzetközi jogot, és veszélyt jelentenek a tengeri személyzetre és a kereskedelmi forgalomra is.

Hanke Bruins Slot külügyminiszter és Kajsa Ollongren védelmi miniszter a parlament alsóházához intézett levelében azt közölte, hogy Washington kérésére Hollandia „nem operatív katonai támogatást” nyújtott a mostani csapásokhoz. A miniszterek hozzátették, hogy a döntéshozatal során „figyelembe vették a művelet hatását a holland érdekekre a térségben”.

(Guardian)

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok által a jemeni húszi katonai célpontok ellen az éjszaka végrehajtott csapások önvédelmi lépések voltak – mondta James Heappey, a brit védelmi miniszter helyettese.

Heappey arról beszélt, hogy meg akarják védeni a hajózást, ennek érdekében akár további támadásokat is fontolóra vesznek majd. Azt nem erősítette meg, hogy jelenleg terveznek-e további csapásokat, de kijelentette, hogy a húsziknak szóló figyelmeztetés továbbra is érvényes.

„A mi és az amerikaiak tegnap esti akciója önvédelem volt, hogy megvédjük a hadihajóinkat a további támadásoktól, miközben azok a törvényes tevékenységüket végzik”

– mondta. Hozzátette: szem előtt tartják azt, hogy ez ne okozzon eszkalációt a térségben. A csapásokat a vörös-tengeri válságra adott arányos válasznak minősítette.


Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanaani nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy az ország határozottan elítéli a jemeni húszik elleni amerikai-brit támadást.

Jahja Szarea, a jemeni húszi lázadók katonai szóvivőjének televíziós beszéde a jemeni fővárosban, Szanaában – Fotó: Jajha Arhab / EPA / MTI
Jahja Szarea, a jemeni húszi lázadók katonai szóvivőjének televíziós beszéde a jemeni fővárosban, Szanaában – Fotó: Jajha Arhab / EPA / MTI

„Határozottan elítéljük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság által ma reggel Jemen több városa ellen végrehajtott katonai támadásokat” – közölte a szóvivő. Szerinte ez Jemen szuverenitásának és területi integritásának egyértelmű megsértését, valamint a nemzetközi törvények, szabályok és jogok megsértését is jelenti.

A Hezbollah közleményében azt írta, hogy az „amerikai agresszió ismét megerősíti, hogy az USA teljes mértékben partner a cionista ellenség által Gázában és a régióban elkövetett tragédiákban és mészárlásokban”.

(Reuters)

Franciaország elítélte a húszik vörös-tengeri kereskedelmi hajókra mért csapásait. „Ezekkel a fegyveres akciókkal a húszik viselik a rendkívül súlyos felelősséget a térségbeli eszkalációért” – áll a francia külügyminisztérium közleményében.

Németország külügyminisztériuma pénteken közölte, hogy a jemeni húszi katonai célpontok elleni amerikai–brit csapások célja a további támadások megakadályozása volt. „Célunk továbbra is a feszültségek rendezése és a stabilitás helyreállítása a Vörös-tengeren” – írta a minisztérium.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia légicsapásokat mért húszi katonai célpontokra Jemenben péntek hajnalban. Joe Biden szerint Ausztrália, Bahrein, Kanada és Hollandia is részt vett a védelmi akcióban. Ez volt az első alkalom, hogy csapásokat indítottak az Irán által támogatott lázadó csoport ellen, válaszul arra, hogy a húszik november óta a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalán, a Vörös-tengeren drónokkal és rakétákkal támadják a nemzetközi kereskedelmi hajókat.

A brit légierő Typhoon vadászgépe felszáll ciprusi bázisáról, hogy csatlakozzon a brit és amerikai akcióhoz, amiben jemeni húszi katonai célpontokra mértek légicsapásokat – Fotó: Uk Mod / Reuters
A brit légierő Typhoon vadászgépe felszáll ciprusi bázisáról, hogy csatlakozzon a brit és amerikai akcióhoz, amiben jemeni húszi katonai célpontokra mértek légicsapásokat – Fotó: Uk Mod / Reuters

Az amerikai-brit katonai akcióról ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben.

  • Megkezdődtek a meghallgatások Hágában abban a perben, amelyben a Dél-afrikai Köztársaság azzal vádolta meg Izraelt, hogy a Hamász elleni háborújában népirtást követ el a Gázai övezet civil lakossága ellen.
  • A dél-afrikai keresetet képviselő ügyvéd azt mondta, hogy a támadásokból szerintük egyértelműen látszik Izrael népirtási szándéka, valamint az is, hogy Izrael célja a Gázai övezet elpusztítása, amit az állam „legfelsőbb körei” is szorgalmaznak.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök képmutatással vádolta a Dél-afrikai Köztársaságot, szerinte „feje tetejére állított világban élünk, amelyben népirtással vádolják Izrael Államot, miközben éppen ő küzd a népirtás ellen”. Azt mondta, hogy a terroristák elleni teljes győzelemig folytatják a harcot.
  • Fegyveresek foglaltak el egy olajszállító hajót az Ománi-öbölben csütörtök reggel, később Irán bejelentette, hogy az országa áll a görög tulajdonú hajó lefoglalása mögött.
  • Több forrás szerint is azért beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnök csütörtök este a kormánya tagjaival, mert az Egyesült Királyság várhatóan részt vesz a Vörös-tenger kereskedelmi hajóit fenyegető jemeni húszik elleni légicsapásokban, amelyeket az Egyesült Államokkal közösen hajtanának végre.

A csütörtöki híreket itt olvashatják vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!