Ezek voltak a fontosabb hírek csütörtökön

2024. január 12. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva
  • Megkezdődtek a meghallgatások Hágában abban a perben, amelyben a Dél-afrikai Köztársaság azzal vádolta meg Izraelt, hogy a Hamász elleni háborújában népirtást követ el a Gázai övezet civil lakossága ellen.
  • A dél-afrikai keresetet képviselő ügyvéd azt mondta, hogy a támadásokból szerintük egyértelműen látszik Izrael népirtási szándéka, valamint az is, hogy Izrael célja a Gázai övezet elpusztítása, amit az állam „legfelsőbb körei” is szorgalmaznak.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök képmutatással vádolta a Dél-afrikai Köztársaságot, szerinte „feje tetejére állított világban élünk, amelyben népirtással vádolják Izrael Államot, miközben éppen ő küzd a népirtás ellen”. Azt mondta, hogy a terroristák elleni teljes győzelemig folytatják a harcot.
  • Fegyveresek foglaltak el egy olajszállító hajót az Ománi-öbölben csütörtök reggel, később Irán bejelentette, hogy az országa áll a görög tulajdonú hajó lefoglalása mögött.
  • Több forrás szerint is azért beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnök csütörtök este a kormánya tagjaival, mert az Egyesült Királyság várhatóan részt vesz a Vörös-tenger kereskedelmi hajóit fenyegető jemeni húszik elleni légicsapásokban, amelyeket az Egyesült Államokkal közösen hajtanának végre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!