Törökország izraeli támadásokról készült fotókat csatolt a népirtásról szóló perhez

2024. január 12. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Törökország dokumentumokat nyújtott be ahhoz a perhez, amit Dél-Afrikai Köztársaság indított Izrael ellen, írja a Reuters. A Dél-afrikai Köztársaság azzal vádolta meg Izraelt, hogy a Hamász elleni háborújában népirtást követ el a Gázai övezet civil lakossága ellen. Az ügy tárgyalása a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) kezdődött el csütörtökön.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök Isztambulban az újságíróknak azt mondta, hogy főleg izraeli támadásokról készült fotókat adtak át. „Hiszem, hogy Izraelt el fogják ítélni. Hiszünk a Nemzetközi Bíróság igazságosságában” – tette hozzá Erdoğan. Az izraeli külügyminiszter, Israel Katz szerint Erdoğan alaptalan állításokkal támadja Izraelt, egy olyan ország elnökeként, amely a múltban tömegesen lemészárolta az örményeket.

A dél-afrikai keresetet képviselő ügyvéd azt mondta, hogy a támadásokból szerintük egyértelműen látszik Izrael népirtási szándéka, valamint az is, hogy Izrael célja a Gázai övezet elpusztítása, amit az állam „legfelsőbb körei” is szorgalmaznak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök képmutatással vádolta a Dél-afrikai Köztársaságot, szerinte „feje tetejére állított világban élünk, amelyben népirtással vádolják Izrael Államot, miközben éppen ő küzd a népirtás ellen”. Azt mondta, hogy a terroristák elleni teljes győzelemig folytatják a harcot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!