A dél-afrikai képviselők szerint Izrael népirtási szándéka egyértelmű

2024. január 11. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Mint írtuk, megkezdődött a tárgyalás az Izrael elleni népirtás ügyében a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ.). A Dél-Afrikai Köztársaság múlt hónapban nyújtott be keresetet, miszerint Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglaltakat azzal, hogy fellépett a Hamász ellen Gázában. Izrael alaptalannak minősítette a keresetet, és arra kérte az ICJ-t, hogy utasítsa el.

A hágai bíróságon csütörtökön először Dél-Afrika adhatja elő keresetét. Tembeka Ngcukaitobi dél-afrikai ügyvéd szerint a támadásokból egyértelműen látszik Izrael népirtási szándéka, valamint az is, hogy Izrael célja a Gázai övezet elpusztítása, amit az állam „legfelsőbb körei” is szorgalmaznak, írja a BBC.

A szintén dél-afrikát képviselő Adila Hassim szerint „a palesztin nép vesztesége napról napra egyre nagyobb”, a szenvedésnek pedig csak a bíróság vethet véget. Ezért is szólították fel az ICJ-t arra, hogy kötelezzék Izraelt katonai tevékenységeink felfüggesztésére.

Izrael a tárgyalás előtt azzal védekezett a kereset ellen, hogy önvédelemből cselekszik, hisz meg kell védeni az izraelieket a Hamásztól. A dél-afrikai igazságügyi miniszter, Ronald Lamola szerint semmilyen támadás nem indokolhatja a népirtásról szóló 1948-as egyezmény megsértését. A dél-afrikai ügyvédek felszólalásait végighallgatta az izraeli delegáció is, akiknek pénteken lesz lehetőségük reagálni a vádakra. Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu korábban azt mondta, hogy „Izraelnek nem áll szándékában tartósan megszállni Gázát vagy kitelepíteni a polgári lakosságot.”

Mindeközben a Béke Palota épületén kívül rendőröknek kellett szétválasztani az egymás ellen forduló palesztin- és izraelpárti tüntetőket. A bíróság előtt több száz palesztinpárti demonstráló követelte a tűzszünetet, miközben az Izraelt támogató tömeg pedig egy kivetőt állított fel, amin az övezetben foglyul ejtett túszok képeit játszották be.

Izrael-pártiak tüntetnek a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) épülete előtt, miközben odabent az Izrael ellen indított népirtási ügy tárgyalása zajlik Hágában 2024. január 11-én – Fotó: Robin Utrecht / AFP
Izrael-pártiak tüntetnek a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) épülete előtt, miközben odabent az Izrael ellen indított népirtási ügy tárgyalása zajlik Hágában 2024. január 11-én – Fotó: Robin Utrecht / AFP

A BBC azt írja, hogy a Nemzetközi Büntetőbírósággal ellentétben (ICC) a Nemzetközi Bíróság nem nem indíthat büntetőeljárást, nem emelhet vádat népirtásért, de a véleménye igen jelentős az ENSZ és más nemzetközi intézmények előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!