A brit kormányfő a húszik elleni lehetséges amerikai és brit légicsapásokról tájékoztathatta kabinetjét

2024. január 11. – 23:49

Másolás

Vágólapra másolva

Rishi Sunak brit miniszterelnök azért beszélt csütörtök este a kormánya tagjaival, mert az Egyesült Királyság várhatóan részt vesz a húszik elleni légicsapásokban, amelyeket az Egyesült Államokkal közösen hajtanának végre, erről írt az X-en információira hivatkozva a Times brit lap szerkesztője, Steven Swinford. Az esetleges katonai csapások hírét nem erősítették meg hivatalosan, de a BBC szerint is ezek lehetőségéről tájékoztatta Sunak a kabinetjét, és más nyugati források is arra utaltak, hogy felgyorsultak a légicsapások előkészületei a húszik keddi támadásai óta.

Akkor az amerikai és a brit haditengerészet leszedett 21, Jemenből indított húszi rakétát és drónt a Vörös-tenger felett. A mostani volt az elmúlt hónapok egyik legnagyobb húszi támadása.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter már szerdán azt mondta, hogy következményei lesznek a húszik támadásának. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője nem akart részleteket elárulni csütörtökön, csak azt mondta, megteszik, amit kell, hogy elhárítsák azt a fenyegetést, amit a húszik egyre növekvő mértékben jelentenek a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózásra nézve.

Szakértők szerint esetleges légicsapásokkal valószínűleg a part menti radarállomásokat és a rakétaindításokra használt helyszíneket vennék összehangoltan célba. Ugyanakkor többen úgy vélik, bármilyen beavatkozásnak szintén megvannak a kockázatai, és segélyszervezetek amiatt is aggódnak, hogy a Jement érő légicsapások hogyan érintenék az évekig tartó polgárháborúban súlyos humanitárius válságba került civileket.

Abdel-Malek al-Húszi, a húszik vezetője csütörtök este még kiterjedtebb támadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, amennyiben katonai csapásokra szánnák el magukat. „Egyetlen amerikai támadás sem marad válasz nélkül” – mondta. Megismételte, hogy Izraelhez köthető hajókat vesznek célba, noha ez több hajó esetében sem volt igaz.

Itt írtunk arról részletesen, hogy már október közepén is indítottak Jemenből rakétákat Izrael felé és támadtak meg kereskedelmi hajókat az Irán által támogatott húszik, de a dróntámadások és szabotázsakciók száma az elmúlt időszakban úgy megszaporodott, hogy a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalát, a Vörös-tengert sorra hagyták el átmenetileg a kereskedelmi hajótársaságok.

Már hetekkel ezelőtt látszott, hogy a világgazdaságra leselkedő kockázatok keményebb fellépésre sarkallhatják a kereskedelmi hajókat eddig is védeni próbáló országokat. Az Egyesült Államok december végén bejelentette, hogy tíz ország együtt fog fellépni a Vörös-tenger hajóforgalmának védelmében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!