Irán áll a Törökországba olajat szállító hajó elfoglalása mögött

2024. január 11. – 22:57

Másolás

Vágólapra másolva

Irán áll a görög tulajdonú olajszállító hajó rejtélyes elfoglalása mögött az Ománi-öbölben – adta hírül a BBC.

Csütörtök reggel négy-öt katonai egyenruhás személy foglalta el a St Nikolas nevet viselő görög olajszállító hajót az Ománi-öbölben. Az incidens az Omán és Irán közötti vizeken történt, ahol a világ olajkereskedelmének ötödét bonyolítják le. A fegyveresek letakarták a kamerákat, és a hajóval is megszakadt a kapcsolat.

Végül Irán vállalta magára az akciót, az állami médiában hangoztatták, hogy az olajszállító – és a fedélzetén található 145 ezer tonnányi nyersolaj – lefoglalását megtorlásnak szánták az amerikaiakkal szemben. Az Egyesült Államok tavaly ugyanígy foglalta le ezt a hajót, és kobozta el a rajta található olajat az Iránnal szembeni szankciókra hivatkozva. Az olajszállítót akkor üzemeltető cég végül bevallotta, hogy kijátszotta az Irán elleni intézkedéseket.

Az Egyesült Államok akciója után új tulajdonoshoz került a hajó, most egy iraki kikötőből szállította volna az olajat Törökországba. Az iráni állami média állítja, hogy az olajszállító az amerikaiaké, annak ellenére, hogy hivatalosan görög tulajdonban van. Az IRNA állami hírügynökség a műveletet bírósági döntéssel indokolta, részletekre azonban nem tért ki.

Az Egyesült Államok felszólította Iránt, hogy engedje szabadon az olajszállítót, és annak 18 fős Fülöp-szigeteki és 1 fős görög személyzetét, akikkel a hajó elfoglalása óta teljesen elvesztették a kapcsolatot. „A hajó elfoglalását semmi sem indokolja, el kell engedniük” – szögezte le John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!