A Fehér Ház szerint az izraeli hadsereg minden nap négyórás katonai szünetet rendelhet el

2023. november 9. – 07:42

frissítve

A Fehér Ház szerint az izraeli hadsereg minden nap négyórás katonai szünetet rendelhet el
Izraeli bombázás után összedőlt épületek romjai a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Juniszban 2023. november 8-án – Fotó: Mahmud Hams / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Fehér Ház szerint Izrael naponta négyórás katonai szüneteket vezetne be a Gázai övezet északi részén, amelyek alatt a civilek délre menekülhetnek.
  • Izraeli tisztviselők szerint csütörtökön 80 ezren menekülhettek délre az északi területekről.
  • Az IDF szerint több mint 50 Hamász-tagot öltek meg az Al-Sifa kórház melletti harcokban. A Hamász azt állította, hogy izraeli harckocsikat semmisített meg.
  • Az egyiptomi külügyminiszter szerint a Hamász támadásaira adott izraeli válasz már túlmutat az önvédelmen.
  • A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint tizennégy halálos áldozatot követelt az izraeli támadás a ciszjordániai Dzsenín ellen.

Izraeli tisztviselők szerint csak csütörtökön nyolcvanezer menekült használta a humanitárius korridort, és menekült a Gázai övezet északi részéből a déli felé:

A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint tizennégy halálos áldozatot követelt az izraeli támadás a ciszjordániai Dzsenín ellen – írja a BBC.

Helyi források szerint két különböző dróntámadás történt, amiben még legalább húsz palesztin meg is sérült.

Az izraeli védelmi erők (IDF) állítása szerint azért hatolt be Dzsenín területére, hogy gyanúsítottakat tartóztassanak le. Az izraeli hadsereg behatolt a településre, ahol aztán tüzet nyitottak rájuk. Az IDF szerint valóban használtak drónt, egy csapat fegyveres ellen.

Az ENSZ adatai szerint több mint négyszáz palesztin, köztük katonák és civilek is halt meg Ciszjordániában idén. A terület nagyjából másfél éve folyamatos támadások helyszíne, és palesztin szélsőségesek gyülekezőpontja – erről itt írtunk korábban.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter a BBC szerint azt mondta, hogy az izraeli hadsereg lokalizált intézkedéseket hoz Gázában, hogy a palesztin civilek elmenekülhessenek az izraeli erők és a Hamász közti harcok elől. Korábban a Fehér Ház arról beszélt, hogy naponta négyórás szünetek lépnének életbe a Gázai övezet északi részén.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő névtelenül úgy fogalmazott a CNN-nek, hogy „taktikai helyi szünetek” lépnek majd életbe bizonyos területeken. Az ezeken a részeken élőket órákkal korábban értesítik, hogy jön majd egy szünet, amely alatt északról délre mehetnének. Miután a Gázai övezet déli felén is folytatódnak az izraeli légicsapások, a nyilatkozó azt mondta, hogy ottani részeken is életbe léphet szünet, hogy a helyiek segélyekhez tudjanak jutni.

A Gázavárosból és más északi területekről az övezet déli része felé menekülők 2023. november 9-én – Fotó: Mahmud Hams / AFP
A Gázavárosból és más északi területekről az övezet déli része felé menekülők 2023. november 9-én – Fotó: Mahmud Hams / AFP

Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője jelezte, hogy bármilyen szünetet a harcokban a világszervezetnek kellene koordinálnia.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közben megismételte, hogy a mostani rövid szünetekkel ellentétben hosszabb tűzszünet csak akkor lehetne, ha a Hamász elengedi a túszokat.

Magyarország 100 ezer eurós (kb. 38 millió forintos) adománnyal járul hozzá a Gázából menekülő civilek humanitárius ellátásához, jelentette be Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán.

Tristan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízásából képviselte a magyar kormányt az Emmanuel Macron francia köztársasági elnök által a gázai civil lakosság humanitárius megsegítésére összehívott párizsi fórumon.

Az államtitkár arról is írt, hogy határozottan elítélik a Hamász terrorszervezet Izrael lakossága elleni támadásait, és elismerik Izrael jogát, hogy megvédje magát a terrorizmustól. „A Hamász által ejtett túszokat haladéktalanul szabadon kell engedni. Mindent meg kell tenni azért, hogy a Gázában tartózkodó külföldi állampolgárságú személyek, köztük a magyarok is, elhagyhassák a területet. Ez a konfliktus nem eszkalálódhat államok közti háborúvá! A történelemből tudjuk, hogy egy közel-keleti háború tragikus következményekkel jár, messze a régión túlmutatóan is” – írta. (MTI)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) legutóbbi közlése szerint 240 túsz lehet a Hamász és más terrorszervezetek fogságában a Gázai övezetben. Sokfelé ki vannak rakva a túszok fényképei Izrael-szerte, Tel-Avivban 240 ágy is szimbolizálja őket:

Korábbi helyszíni riportunkat Kfar Aza kibucból itt olvashatják el.

A Telex tudósítói egy izraeli szervezésű csoportos sajtóút keretében utaztak ki Izraelbe több sajtóorgánummal együtt.

Videót tett közzé két izraeli túszról az Iszlám Dzsihád Al-Kudsz Brigádja. Egy fiú és egy idős nő szerepelnek a felvételeken, utóbbi kerekesszékben. A BBC leírása alapján a két túsz nem egy helyszínen tartózkodik. A videón mindketten azt mondják, jól bánnak velük, és bírálják Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. A BBC szerint a videót sok helyen megszerkesztették.

Az Iszlám Dzsihád kész elengedni őket egészségügyi okokra hivatkozva, a csoport szóvivője azt mondja, hogy a kezdeményezésre bizonyos intézkedések teljesülése után kerülhet sor.

Palesztinában az Iszlám Dzsihád rendelkezik a Hamász után a második legnagyobb fegyveres hálózattal Gázában, ide értve rakétákat, aknavetőket és páncéltörő rakétákat. Izrael becslése szerint a csoport több millió dolláros támogatást kapott Irántól.

(Sky News, BBC)

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok úgy tudja: Izrael minden nap négyórás szünetet fog bevezetni Gáza északi részén a harcok során, amikor nem lesznek katonai műveletek. A hadsereg három órával a szünet előtt fogja tájékoztatni a gázai lakókat.

Az Egyesült Államok úgy tudja, hogy a négyórás szünetet már a mai napon is bevezették.

Korábban az izraeli hadsereg azt mondta, hogy „taktikai szüneteket tart a gázai civileknek nyújtott humanitárius segélyek érdekében”, de egyértelművé tette, hogy ez nem minősül tűzszünetnek.

(BBC)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítják, hogy mintegy 50 Hamász-terroristát öltek meg, miután rajtaütéseket hajtottak végre Gázaváros katonai negyedében, az Al-Shifa kórház közelében.

A kórház korábban heves viták középpontja volt, Izrael azt állítja, hogy a Hamász fegyvereket halmozott fel az épületek alatt, hogy maximalizálja a lehetséges civil áldozatok számát, amit a terrorista csoport tagad.

Fotó: IDF
Fotó: IDF

„A 162. hadosztály az elmúlt napokban Gázaváros központjában, a Hamász katonai negyedének területén tevékenykedett, a Givati-dandár erői körülbelül 50 terroristát számoltak fel” – olvasható az IDF jelentésében.

A gyalogság, tankok, mérnökök, különleges erők és a légierő részvételével végrehajtott összehangolt támadás során az IDF szerint haladtak a terület megtisztításával és a terrorista infrastruktúra semlegesítésével, beleértve a földalatti alagúthálózatot is. Az IDF azt is állítja, hogy megszerzett a Hamászhoz tartozó katonai hírszerzési dokumentumokat is.

A közlemény szerint ez a terület a Hamász „hírszerzésének és a műveleti tevékenységének szíve”, ahol a terrorista csoport az október 7-i támadásokat tervelte ki. „A katonai negyed a Hamász stratégiai helyszíneiből áll, beleértve a központi hírszerzési parancsnokságot és a légi tömb főhadiszállását” – áll a közleményben.

Az IDF azt állítja, hogy talált egy, a Hamász által használt rendőrőrsöt, kormányhivatalokat és egy kiképző létesítményt is.

Az IDF képeket is osztott meg a helyszínről, amelyeket eddig nem sikerült hitelesíteni.

(Sky News)

Újabb friss számadatokat közölt a Hamász által ellenőrzött palesztin egészségügyi minisztérium a palesztin áldozatokról: a szervezet szerint 10 812 fő vesztette életét eddig a Gázai övezetben, köztük 4412 gyerek. A minisztérium tegnap 10 569 halottról adott jelentést.

Izrael vitatja a számok hitelességét, de az Egészségügyi Világszervezet úgy véli, hogy az adatok megbízhatóak.

(BBC)

Egyiptom külügyminisztere egy párizsi konferencián azt mondta, hogy a Hamász támadásaira adott izraeli válasz már túlmutat az önvédelmen. Sameh Shoukry visszautasította Izrael minden olyan kísérletét, amely a palesztinok Gázából való kiszorítására irányul.

Sameh Shoukry. Fotó: John Lamparski / NurPhoto
Sameh Shoukry. Fotó: John Lamparski / NurPhoto

Egyiptom kapcsolata mind Gázával, mind Izraellel kulcsfontosságú volt abban, hogy lehetővé váljon a humanitárius segélyek bejutása a területre, jelenleg a rafahi átkelő az egyetlen átjáró a Gázai övezet és a külvilág között.​

(Sky News)

Ciszjordániában nyolcra nőtt az éjszakai dzsenini izraeli rajtaütések áldozatainak száma, jelentette a palesztin egészségügyi minisztérium. A minisztérium a Hamász irányítása alatt áll.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy terrorellenes razziákat tartott Dzseninben és Ciszjordánia más részein, azt jelentette, hogy ezek közben fegyvereket semmisítettek meg és koboztak el.

A háború kezdete óta több mint 150 palesztint, köztük 44 gyereket öltek meg Ciszjordániában az izraeli erők – közölte az ENSZ humanitárius hivatala, az OCHA.

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) vezetője közben arra figyelmeztetett, hogy a gázai háború további konfliktusokhoz vezethet a többi palesztin területen is. Philippe Lazzarini szerint Ciszjordániában nagy a feszültség, a rendszeres rajtaütések tovább súlyosbítják a palesztin terület és Izrael közötti amúgy is nagyon feszült viszonyt.

Lazzarini azt is mondta, hogy Gázában folyamatos humanitárius segítségre van szükség, többek között az üzemanyagutánpótlást is biztosítani kell. Szerinte a rafahi átkelőn keresztül érkező segélyek „nem megfelelőek”, és azt mondta, hogy minden más gázai határátkelőt is meg kell nyitni.

(Sky News, BBC)

Emmanuel Macron francia elnök egy Gázáért rendezett konferenciát nyitott meg Párizsban, és arról beszélt, hogy humanitárius szünetre van szükség a harcokban.

A G7 csoport – amelybe Franciaország is beletartozik – ugyanezt nyilvánította ki tegnap a külügyminiszterek tokiói találkozóján.

Macron azt is elmondta, hogy Franciaország palesztinoknak nyújtott segélyei jövőre ötszörösére nőnek, az idei 20 millió euróról 2024-ben 100 millió euróra.

„Azonnal a civilek védelmén kell dolgoznunk. Ehhez nagyon gyorsan humanitárius szünetre van szükség, és a tűzszünetre kell törekednünk” – mondta Macron. „A civileket meg kell védeni, ez nélkülözhetetlen és nem alku tárgya.”

Izrael szövetségesei eddig elkerülték a tűzszünetre vonatkozó felszólításokat, ehelyett „humanitárius szünetekről” beszéltek csak, hogy Gázába bejuthassanak a humanitárius segélyek. Macron, úgy tűnik, most egy lépéssel tovább ment a megszokotthoz képest.

(BBC, The Guardian)

Izrael után a Hamász is jelentést adott a Gázai övezetben zajló harcokról. A szervezet katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok azt állította, hogy legalább két izraeli harckocsit, három egyéb járművet és egy buldózert megsemmisítettek Gázaváros különböző részein.

A 2023. november 9-én közzétett képen egy izraeli harckocsi látható a Gázai övezetben – Fotó: Israel Defense Forces / Handout via Reuters
A 2023. november 9-én közzétett képen egy izraeli harckocsi látható a Gázai övezetben – Fotó: Israel Defense Forces / Handout via Reuters

Eközben az iráni Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős alakulata, az al-Kudsz azt közölte, hogy izraeli járműveket robbantottak fel a Gázavárosban. Azt is bejelentették, hogy rakétákat lőttek ki az izraeli Aszód városára.

(BBC)

A szigorú ellenőrzések miatt nagyon lassan lehet bejutni a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőn, naponta körülbelül csak száz teherautó tud áthaladni. Bár megjelentek olyan hírek, hogy az Egyiptom és Gázai övezet közti határátkelő biztonsági okokból zárva van még csütörtökön is, a Sky News tudósítója szerint ez nem igaz.

Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy minden teherautót ellenőrizzen, amely a Gázai övezetbe megy, és azt állítják, hogy egész idő alatt szemmel tartják a járműveket. Emiatt viszont nagyon lassú a teherautók beengedése.

Szerdán biztonsági okokból lezárták a rafahi átkelőt, amelyen keresztül segélykonvojok jutnak be a Gázai övezetbe, és a külföldi állampolgárok menekülnek onnan.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a Nahal gyalogos dandár csapatai 10 órás harcok után elfoglalták a Hamász egyik gázai erődjét, a 17-es előőrsöt Dzsabalíjában. Az IDF szerint a katonáik a Hamász és az Iszlám Dzsihád fegyvereseivel harcoltak az erődítményben, és a harcok során több tucatnyi terrorista ügynököt öltek meg. Saját veszteségeikről nem számoltak be.

A jelentés szerint az izraeli katonák számos fegyvert találtak, alagútaknákat tártak fel, köztük egy óvoda mellett található alagutat, amely egy „kiterjedt földalatti útvonalhoz” vezetett. A csapatok „jelentős” harci terveket is találtak a 17-es előőrsben – tette hozzá az IDF.

Az IDF azt is közölte, hogy az izraeli légierő az elmúlt nap folyamán több száz célpont ellen hajtott végre csapásokat a Gázai övezetben.

(Times of Israel)

Tárgyalások folynak egy háromnapos humanitárius tűzszünetről a Gázai övezetben a Hamász által fogva tartott mintegy tucatnyi túsz szabadon bocsátásáért. Ezt állítja két egyiptomi, egy ENSZ-tisztviselő és egy nyugati diplomata, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak az AP Newsnak.

A lap forrásai szerint a humantiárius tűzszünet érdekében Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetít a felek között. Az egyik egyiptomi tisztviselő szerint a héten Kairóban a CIA vezetőjével és egy izraeli küldöttséggel is megvitatták az alku részleteit. Ha sikerül megállapodásra jutni a szünet időtartamáról és a kiszabadítandó túszok számáról, és az egyezséget sikeresen végrehajtják, akkor a tisztviselő szerint ugyanezt a képletet további szünetek és szabadon bocsátások esetében is újra el lehet majd venni.

Az alku lehetővé tenné, hogy több segélyt, köztük korlátozott mennyiségű üzemanyagot juttassanak az ostromlott területre, hogy enyhítsék az ott rekedt 2,3 millió palesztin romló körülményeit.

Az október 7-i támadás alatt a Hamász terroristái behatoltak a gázai határ közelében fekvő Kfar Aza kibucba is, ahol legalább 54 emberrel végeztek. Helyszíni videóriport.

A hétvégén a Gázai övezetbe a légicsapások mellett szárazföldi erőkkel is benyomuló izraeli csapatok bekerítették északon Gáza városát és környékét, azaz megkezdődhet a terrorszervezet legfontosabb létesítményeinek elpusztítása, a katonai felső vezetés utáni hajtóvadászat – és persze a Gázába hurcolt mintegy 240 túsz kiszabadítása.

Az izraeli erők által bekerített Gázaváros (nyugalmasabb időkben) egy 700 ezres település, több tízezer épülettel (azaz potenciális erőddel) és több tízezres védősereggel. Az elmúlt évtizedek városharcainak tapasztalata alapján egy hasonló méretű városban a fegyveresek felszámolásához akár 100 ezer katona több hónapos erőfeszítésére van szükség.

A szárazföldi támadás részleteiről, és arról, hogy miért jelenti ez azt, hogy új szakaszba lépett a háború, ebben az elemzésben írtunk részletesen >>>

  • Az Amerikai Egyesült Államok nem támogatja Benjámin Netanjahu javaslatát, miszerint ha vége a Gázai övezetben folyó harcoknak, újra katonai megszállás alá vonnák a területet.
  • Ahogy hétfőn és kedden, úgy szerdán is humanitárius folyosót nyitott az izraeli hadsereg a délre menekülő gázaiak számára.
  • Közös nyilatkozatban ítélték el a G7-országok a Hamász és a szélsőséges izraeli telepesek tetteit.
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter Tokióban ismét kijelentette, hogy az USA nem támogatja a tűzszünetet Izrael és a Hamász között.
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy megölték Mohsen Abu Zinát, a Hamász hírszerzési és fegyverkezési vezetőjét.
  • Olaszország kórházhajót küld Gáza partjaihoz, hogy segíteni tudjanak az izraeli-palesztin konfliktus sérültjeinek.
  • Izrael szerint már 130 titkos alagutat semmisítettek meg. Az alagutakban talált vízkészletekből és oxigénpalackokből az izraeli utászok arra következtetnek, hogy a járatokra a Hamász hosszútávú rejtekhelyként számított.
  • Az Izraelbe irányuló német fegyverexport 2023-ban az előző évi csaknem tízszeresére ugrott.
  • Terrortámadást szervezhetett Brazíliában a Hezbollah, két embert letartóztattak.
  • Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Izrael és a Hamász is követett el háborús bűnöket.

A szerdai nap legfontosabb híreit itt tudja visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!