Háromnapos humanitárius tűzszünetről folyhatnak tárgyalások

2023. november 9. – 07:42

Másolás

Vágólapra másolva

Tárgyalások folynak egy háromnapos humanitárius tűzszünetről a Gázai övezetben a Hamász által fogva tartott mintegy tucatnyi túsz szabadon bocsátásáért. Ezt állítja két egyiptomi, egy ENSZ-tisztviselő és egy nyugati diplomata, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak az AP Newsnak.

A lap forrásai szerint a humantiárius tűzszünet érdekében Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetít a felek között. Az egyik egyiptomi tisztviselő szerint a héten Kairóban a CIA vezetőjével és egy izraeli küldöttséggel is megvitatták az alku részleteit. Ha sikerül megállapodásra jutni a szünet időtartamáról és a kiszabadítandó túszok számáról, és az egyezséget sikeresen végrehajtják, akkor a tisztviselő szerint ugyanezt a képletet további szünetek és szabadon bocsátások esetében is újra el lehet majd venni.

Az alku lehetővé tenné, hogy több segélyt, köztük korlátozott mennyiségű üzemanyagot juttassanak az ostromlott területre, hogy enyhítsék az ott rekedt 2,3 millió palesztin romló körülményeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!