Zelenszkij a lengyeleknél járt, de egyetlen tisztségviselővel sem találkozott

2023. szeptember 24. – 09:08

frissítve

Zelenszkij a lengyeleknél járt, de egyetlen tisztségviselővel sem találkozott
Ukrán katonák egy Strela-10-es légvédelmi rendszert működtetnek az ukrajnai Toretszk külterületén 2023. szeptember 23-án. Főként orosz drónokra lőnek vele – Fotó: Wolfgang Schwan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Volodimir Zelenszkij két lengyel önkéntesnek állami kitüntetést adott át szombati lengyelországi látogatásakor, de nem találkozott egyetlen tisztségviselővel sem.
  • Az oroszok által kinevezett donyecki terület vezetője kijárási tilalmat rendelt el, amely hétfőtől péntekig 23 óra és hajnali 4 óra között megtiltja a civilek jelenlétét az utcákon és a közterületeken.
  • Az ISW amerikai agytröszt jelentése szerint az ukrán haderő egyre beljebb jut Zaporizzsjában.
  • Emberi jogi ügyvédek az ukrán ügyészséggel egyetemben azzal vádolja Oroszországot, hogy szándékosan okozott éhínséget Ukrajnában. Ezügyben egy háborús bűncselekményeket tartalmazó dossziét készítenek elő, amit a Nemzetközi Büntetőbíróságnak fognak benyújtani.

Orosz békefenntartók 311 menekültet kísértek az azerbajdzsáni Hegyi-Karabahból Örményországba – írja a Skynews az orosz védelmi minisztérium közleménye alapján.

Valószínűleg még több menekült követi majd őket, miután szeptember 19-én Azerbajdzsán megtámadta a Hegyi-Karabahot, hogy kiűzze az örmény alakulatokat.

Huszonnégy órával a támadás után, a régió örmény erői megadták magukat, és megállapodtak a tűzszünet feltételeiről. Azerbajdzsán azután indított hadműveletet a térségben, hogy erre a számára kedvező geopolitikai helyzet miatt – Oroszországot leköti az ukrajnai háború – lehetősége nyílt. Minderről bővebben itt írtunk.



Emberi jogi ügyvédek az ukrán ügyészséggel egyetemben azzal vádolja Oroszországot, hogy szándékosan okozott éhínséget a 18 hónapja tartó háború ideje alatt Ukrajnában, írja a Guardian. Ez ügyben

egy háborús bűncselekményeket tartalmazó dosszié előkészítése is folyamatban van, amit a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) fognak benyújtani. A cél az, hogy dokumentálják azokat az eseteket, amikor Oroszország az éhínséget fegyverként használta.

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján büntetőeljárás indulhat Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Yousuf Khan, a Global Rights Compliance ügyvédi iroda vezető jogász szerint az oroszok háromféleképpen akadályozták meg, hogy az ukránok élelmiszerhez jussanak: élelmiszer-ellátás megakadályozása, energiaforrások elpusztítása, az ukrán élelmiszerexport (mint a gabona) megsemmisítése, illetve korlátozása.

A dossziéban olyan incidenseket fognak felsorolni, mint ami Csernyihivben is történt 2022 márciusában: orosz bombák felrobbantottak egy szupermarketet, ahol civilek álltak sorba kenyérért és más élelmiszerekért, a támadásban 20 ember életét vesztette. Szintén belekerül Mariupol ostroma is, amikor az orosz haderők elvágták a város élelmiszer-ellátását, elzárták vagy lebombázták a humanitárius folyosókat.

Khan szerint szintén a szándékos bűncselekmények közé sorolható, amikor az orosz haderő olyan energiaforrásokat vett célba, amelyek nélkülözhetetlenek a civil lakosság mindennapjaiban. A délen található Mikolajiv a háború kitörésétől kezdve ivóvíz nélkül maradt, mivel az orosz katonák elfoglalták a vízellátást biztosító szivattyút.

Az éhínség háborús fegyverként való alkalmazását 2018-ban határozatban ítélte el az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Yousuf Khan cége 2024 végéig dolgozik együtt a dosszién. „Putyint felelősségre lehetne vonni azért, mert közvetlenül, másokkal közösen és/vagy másokon keresztül követte el a cselekményeket, valamint azért is, mert nem ellenőrizte megfelelően a konkrét bűncselekményekkel vádolt orosz katonákat, sem másokat” – tette hozzá Khan.

Szibéria szigorúan őrzött börtönébe szállítottak egy orosz ellenzéki aktivistát és újságírót, mert nyíltan elítélte Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúját, írja a Guardian az AP alapján.

A 42 éves Vlagyimir Kara-Murza egy moszkvai fogolytáborból került át múlt héten az omszki börtönbe, ahol egy elkülönített, úgynevezett büntető cellában helyezték el – közölte az ügyvédje, Vadim Prokhorov. A büntető cella egy betoncella, ahova azok az elítéltek kerülnek, akik megszegik a börtön szabályait.

Az ellenzéki újságírót hazaárulásért ítélték el még korábban azért, mert amikor egy arizonai képviselőházban mondott beszédet, nyilvánosan elítélte Oroszország ukrajnai háborúját. Kara-Murza ezért 25 év börtönbüntetést kapott.

Kara-Murza – aki szerint túlélte, hogy 2015-ben és 2017-ben is a Kreml megmérgezte őt – elutasította az ellene felhozott vádakat, és büntetésnek nevezte őket, amit azért kap, mert szembeszállt Vlagyimir Putyinnal.

Az ukrán csapatoknak sikerül egyre beljebb jutniuk Zaporizzsjában, írja a Skynews az ISW, azaz az Institute for the Study of War amerikai agytröszt jelentése alapján.

Az ISW szerint az ukrán haderő most Novoprokopivkánál járhat, ami egy falu 1,5 kilométerre a fronttól, valamint a szeptember 23-án készített felvételeikből arra következtetnek, hogy az ukrán erők már megtisztították az orosz erőktől Robotyne települését is, ami Novoprokopivkától északra található.

Forrás: Institute for the Study of War
Forrás: Institute for the Study of War

Az ukrán erők próbálnak előre nyomulni Ukrajna déli részén, ám az ukrán ellentámadást még nem áttörést, hanem beékelődést ért el.

Egy ukrán drón mért csapást egy közigazgatási épületre az Oroszországban található Kurszkban – közölte Roman Sztarovoit regionális kormányzó Telegram-oldalán.

Sztarovoit arról számolt be, hogy az épület teteje kissé megrongálódott, áldozatokról viszont nem tett említést. A támadásra azutántörtént, hogy a városi tisztviselők lemondták a Kurszk városnapi ünnepségeket, mivel aggodalmak merültek fel a település ukrán határhoz való közelsége miatt.

A Guardian azt írta, hogy a közigazgatási épületet ért támadás után újabb robbanásokról számoltak be a településen.

(Guardian)

Volodimir Zelenszkij Telegram-oldalán azt írta, hogy az e heti amerikai látogatása során vezető amerikai vállalkozókkal és üzletemberekkel találkozott.

Az ukrán elnök elmondta, hogy ukrajnai befektetési lehetőségekről tárgyaltak. „Ukrajna győzelméért és újjáépítéséért dolgozunk” – írta a találkozón készült fotókhoz. Az egyeztetést állítólag a J.P. Morgan bank közreműködésével szervezték.

Az oroszok által kinevezett donyecki terület vezetője kijárási tilalmat rendelt el, amely hétfőtől péntekig 23 óra és hajnali 4 óra között megtiltja a civilek jelenlétét az utcákon és a közterületeken.

Denisz Pusilin vasárnap egy rendeletet tett közzé, amely megtiltotta a gyülekezéseket, gyűléseket és tüntetéseket, valamint más tömegrendezvényeket a donyecki terület Oroszország által ellenőrzött részein.

Mindez azután történt, hogy Puszilin a múlt héten rendeletet írt alá, amelyben bevezette a postai levelek és a távközlési rendszereken keresztül továbbított üzenetek katonai cenzúráját, valamint a telefonbeszélgetések ellenőrzését is. Puszilin rendelete ellenőrzőpontokat és biztonsági őrposztokat is létrehozott a Luhanszki és Zaporizzsjai területtel közös határon.

(Reuters)


Egy ember meghalt, további három pedig megsebesült a Herszon területet ért orosz támadásokban – közölte Olekszandr Prokudin regionális kormányzó a Telegram-oldalán.

A kormányzó jelentése szerint az orosz erők 83 támadást indítottak az elmúlt nap folyamán. Prokudin állítása szerint az oroszok összesen 332 lövedéket lőttek ki, csak Herszon városát 28 alkalommal vették célba. A kormányzó azt írta, hogy az orosz hadsereg a régió lakott területeit lőtte, de egy Beriszlavban található bankintézetet is támadtak.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának napi becslése szerint az orosz erők 390 főt veszítettek szombaton. Összefoglalójukban azt írták, hogy

az orosz erők öt rakétatámadást, 57 légicsapást indítottak szombaton.

Állításuk szerint több mint 70 település került tűz alá, köztük van Csernyihiv, Szumi, Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon is. Saját eredményeikről azt írták, hogy az ukrán légierő kilenc légicsapást mért az orosz erőkre, hét légicsapást pedig légvédelmi rakétarendszerekre.

Ferenc pápa szombaton a fegyveripart nevezte meg az ukrán nép „mártírhalálának” egyik fő okozójaként. Az egyházfő szerint most már a fegyverek visszatartása is fokozhatja az ukránok „nyomorúságát”.

Ferenc pápa a Marseille-ből hazafelé tartó útja közben Lengyelország azon döntésére is utalt, hogy az ország leállítja a fegyverszállításokat Ukrajnába.

A pápa csalódott a Vatikán diplomáciai erőfeszítésének korlátozott sikere miatt. Arról beszélt, hogy a fegyveripar jelentős szerepet játszik az orosz–ukrán konfliktusban. Kiemelte, hogy kezdetben számos nemzet látta el Ukrajnát fegyverekkel, most azonban visszavonták támogatásukat azzal, hogy visszatartják ezeket a fegyvereket.

„Most azt látom, hogy néhány ország visszavonulót fújt, és nem ad fegyvereket. Ez egy olyan folyamatot indít el, ami az ukrán nép mártírhalálát jelenti. Ez rossz”

– mondta. Ezzel az egyházfő vélhetően Mateusz Morawiecki miniszterelnök bejelentésére utalt, miszerint Lengyelország egy kereskedelmi vita miatt nem küld többé fegyvereket Ukrajnának.

(Sky News)

Volodimir Zelenszkij két lengyel önkéntesnek állami kitüntetést adott át szombati lengyelországi látogatásakor, de nem találkozott egyetlen tisztségviselővel sem. A két ország között a gabonaimport tilalma miatt feszült a viszony.

A lengyel elnök nemzetközi politikai hivatalának vezetője, Marcin Przydacz az Onet.pl-nak elmondta, hogy hivatala nem kapott semmilyen találkozóra vonatkozó javaslatot Zelenszkijéktől.

Lengyelország a múlt héten úgy döntött, hogy meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát. Ez konfliktust eredményezett Kijev és Varsó között, annak ellenére, hogy Lengyelország a konfliktus kirobbanása óta az egyik legkitartóbb szövetségese volt az ukránoknak.

A lengyel miniszterelnök pénteken azt mondta Zelenszkijnek, hogy „ne sértegesse” a lengyeleket. Zelenszkij akkor dühíthette fel szomszédait, amikor az ENSZ New York-i közgyűlésén azt mondta, hogy Kijev azon dolgozik, hogy megőrizze a gabonaexport szárazföldi útvonalait, de az import körüli „politikai színjáték” csak Moszkvát segíti.

(Guardian, Reuters)

Az elmúlt hetekben az orosz fogyasztók nagy valószínűséggel benzin- és gázolajhiányt tapasztalnak, bár a hiány valószínűleg nem a háború közvetlen következménye – írja napi jelentésében a brit védelmi minisztérium.

A britek azt írják, hogy a hiányt számos tényező befolyásolja: többek között a mezőgazdasági ágazat rövid távú keresletnövekedése, a finomítók éves nyári karbantartása, és a vonzó exportárak is.

Oroszország szeptember 21-én a belső piacok stabilizálása érdekében felfüggesztette szinte az összes gázolaj- és benzinexportját.

Ez a lépés szinte biztosan tovább fogja szűkíteni a kínálatot a szűkös világpiacon, írja a minisztérium. A legnagyobb hatással viszont a jelenleg is az orosz üzemanyagszállításoktól függő országokra lesz.

  • Nyolc év börtönt kapott egy orosz aktivista, amiért Putyin meggyilkolásáról posztolt.
  • Megjelentek videók arról, ahogy ukrán rakéták csapódnak az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállásába.
  • Letartóztatták a Norvégiába menekült volt wagneres katonát, mert állítólag megpróbált visszaszökni Oroszországba.
  • Az ukránok szerint áttörték az orosz védvonalakat Verbovénál.
  • „Ukrajna tízpontos béketerve abszolút megvalósíthatatlan” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján New Yorkban az egyhetes ENSZ csúcstalálkozó után.
  • 300 kilométerre lő el az amerikai fegyver, amivel az ukránok minden megszállt területet elérhetnek.

A legfontosabb szombati háborús híreket itt lehet megnézni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!