Videón, ahogy ukrán rakéta csapódik be az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállásába

2023. szeptember 23. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek késő este megjelentek videók arról, ahogy ukrán rakéták csapódnak az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállásába. A támadás még péntek napközben történt. Szevasztopol a hivatalosan Ukrajnához tartozó, de 2014 óta orosz megszállás alatt álló Krím-félszigeten van.

A támadás óta keresnek még egy orosz katonát. Egy ukrán tisztviselő szerint az ukránok a támadást Storm Shadow rakétákkal valósították meg, amit vagy a britektől, vagy a franciáktól kaptak korábban.

Péntek délután az ukrán légierő hivatalosan is elismerte, hogy ők felelősek az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli főhadiszállására mért rakétacsapásért. A Kyiv Post szerint a pénteki támadás után a légierő szóvivője, Jurij Ignat később arról beszélt: azt remélte, hogy ennél nagyobb lyukat sikerül csinálni a flotta főhadiszállásán.

„Őszintén szólva nagyobb lyukat szerettem volna”

– mondta Ignat az ukrán televízióban. Hozzátette: bár elégedett a csapás eredményével, remélte, hogy a hatás drámaibb lesz.

Ukrajna az elmúlt hetekben többször is támadta a krími kikötővárost. Szeptember 13-án a kora reggeli órákban több rakéta csapódott be a szevasztopoli haditengerészeti bázison található Szevmorzavod hajógyárba. A támadás során a Minszk elnevezésű partraszálló hajót és a Rosztov-na-Donu tengeralattjárót találat érte, miközben a szárazdokkokban karbantartáson voltak. Öt nappal később erőteljes robbanások hallatszottak az oroszok által megszállt Szevasztopolban, a helyi hatóságok lezárták a krími hídhoz vezető utat is. Az oroszok akkor drónokat lőttek le a Krím felett.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!