300 kilométerre lő el az amerikai fegyver, amivel az ukránok minden megszállt területet elérhetnek

2023. szeptember 23. – 21:29

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken megírtuk, hogy amerikai források szerint Joe Biden amerikai elnök közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy az Egyesült Államok kis számú, nagy hatótávolságú ATACMS-rakétarendszert küld a közeljövőben Ukrajnának.

Erre a rakétarendszerre a háború tavaly februári eszkalációja óta vártak az ukránok, rendszeresen jelezték a washingtoni döntéshozóknak, hogy szükségük lenne rá.

Elsősorban azért vártak erre a fegyverre, mert a szintén az Egyesült Államoktól kapott, rendkívül mobilis HIMARS rakétatüzérségi rendszerekhez eddig olyan rakétákat kaptak csak, amiket maximum 70-80 kilométeres távolságig lehetett használni precíziós csapásokhoz. Az ATACMS-szel azonban ez a hatókör közel 300 kilométerre nő.

Az alábbi képen jól látszik, hogy ez micsoda különbséget jelent az eddigi és az ez utáni csapásmérő képességeikben. A 70 kilométeres hatótávú rakétákkal nem érték el teljesen azokat az ukrajnai területeket, ahová tavaly februárban betört az orosz inváziós sereg. Az ATACMS-szel viszont teljes terjedelmében elérik Ukrajna megszállt területeit, beleértve a Krímet és az oroszok által annektált félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-hidat is.

A lassan haladó ukrán nyári ellenoffenzíva megindulásakor, júliusban nyilatkozott a Telexnek Resperger István ezredes, egyetemi tanár, aki arról beszélt az ATACMS-rendszerrel kapcsolatban, hogy időnként nagy várakozásokról lehet olvasni a sajtóban, de szerinte a rakéta jelentősen nem változtatná meg az erőviszonyokat, nem csodafegyver.

Az ukránok már a britektől és a franciáktól kapott 250 kilométer hatótávolságú Storm Shadow (SCALP) rakétákkal is be tudják lőni a Krím 80 százalékát, ehhez képest az ATACMS 300 kilométeres hatótávja nem óriási előrelépés az ukránok szempontjából. Persze mélységben lévő orosz logisztikai és vezetési pontokat, vasútvonalakat felszámolhatnak vele – vezette le akkor Resperger.

Egy ATACMS rakétát útjára indító M270-es rakétatüzérségi eszköz – Fotó: az Egyesült Államok hadserege / AFP
Egy ATACMS rakétát útjára indító M270-es rakétatüzérségi eszköz – Fotó: az Egyesült Államok hadserege / AFP

A Storm Shadow rakétákkal szemben az ATACMS nem légi indítású, tehát nem repülőgépekről lövik ki, hanem szárazföldről, azokról a HIMARS-sorozatvetőkből, amik a tavaly nyári nagy orosz tüzérségi előrenyomulás szétzilálásában kulcsszerepet játszottak. És a szintén Ukrajna nyugati partnereitől érkezett M270-es tüzérségi eszközök is alkalmasak az ATACMS rakéták indítására.

Az ATACMS rakétákat bármilyen időjárási körülmények között ki lehet lőni, és rendkívüli pontossággal találják el célpontjukat, nemcsak épületeket, hanem járműveket vagy más haditechnikai eszközöket is képesek eltalálni 300 kilométeren belül.

Az új fegyver kritikusai szerint ezzel megnő a veszélye annak, hogy Ukrajna Oroszország belterületeire is csapást mérhet, illetve általánosan eszkalálódhat miatta a konfliktus. Ezek a kételyek felmerültek már korábban a nyugati harckocsik és esetleges jövőbeni vadászrepülőgép-szállításokkal kapcsolatban is.

(Sky, Wall Street Journal, Washington Post)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!