Lavrov: Az ukrán béketerv megvalósíthatatlan

2023. szeptember 23. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Ukrajna tízpontos béketerve abszolút megvalósíthatatlan” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján New Yorkban az egyhetes ENSZ csúcstalálkozó után.

„Ezt a béketervet nem lehet végrehajtani. Nem reális, és ezt mindenki tudja, mégis azt mondják, hogy ez az egyetlen tárgyalási alap” – fogalmazott.

Ukrajna 10 pontos béketervét tavaly novemberben mutatta be a G20-ak csúcstalálkozóján Zelenszkij. A lépések között szerepel a nukleáris erőművek biztosítása, az élelmezésbiztonság, és egy különleges bíróság felállítása is az állítólagos orosz háborús bűnök kivizsgálására és a bűnösök elítélésére. Oroszország jelezte, nem fogadja el Ukrajna békefeltételeit, és ultimátumot adott az ukránoknak, hogy hagyják el az oroszok által részben elfoglalt régiókat is.

Lavrov szerint ha Kijev és nyugati szövetségesei kitartanak álláspontjuk mellett, a konfliktus a csatatéren fog megoldódni, nem a tárgyalóasztalnál.

Az orosz külügyminiszter a fekete-tengeri gabonamegállapodás újraindítására tett ENSZ-javaslatokra azt mondta, azok „egyszerűen nem realisztikusak”, és ismét elmondta, hogy Moszkva csak akkor hajlandó tárgyalni az exportfolyosó megnyitásáról, ha teljesülnek a feltételei.

Lavrov azt is közölte, hogy a jövő hónapban Phenjanba látogat, hogy tárgyaljon az észak-koreai külügyminiszterrel. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető nemrég Oroszországban tárgyaltak, bár formális megállapodást nem írtak alá. A két ország közötti lehetséges együttműködésről ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!