Letartóztatták a Norvégiába menekült volt wagneres katonát, mert állítólag megpróbált visszaszökni Oroszországba

2023. szeptember 23. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatták Andrej Medvegyevet, a Wagner zsoldoshadsereg volt parancsnokát, aki megszökött a Bahmutnál szolgáló csapatából, egy ideig Oroszországban bujkált, majd idén januárban a zöldhatáron keresztül átszökött Norvégiába, ahol menedékjogot kért.

Pénteken késő este a rendőrség közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy letartóztattak egy húszas éveiben járó férfit, aki megpróbálta átlépni az orosz határt, de tartózkodott a személyazonosságának felfedésétől. A rendőrség nem közölt részleteket a letartóztatott személy kilétéről, de az ügyvédje megerősítette, hogy Medvegyevet tartóztatták le.

Szerinte azonban csak félreértésről van szó, a volt katonának egyáltalán nem állt szándékában visszaszökni Oroszországba.

„Azért ment csak oda, hogy megnézze, meg tudja-e találni azt a helyet, ahol átkelt Norvégiába. Megállították, amikor egy taxiban ült. A határ közelében sem járt. Soha nem állt szándékában átlépni a határt” – szögezte le Medvegyev védője.

Andrej MEdvegyev és ügyvédje, Brynjulf Risnes az oslói bíróságon 2023. április 25-én – Fotó: Gorm Kallestad / NTB / AFP
Andrej MEdvegyev és ügyvédje, Brynjulf Risnes az oslói bíróságon 2023. április 25-én – Fotó: Gorm Kallestad / NTB / AFP

A norvég határőrök január 13-án, pénteken éjjel kettőkor tartóztattak le egy 26 éves orosz férfit, aki azt mondta, a Wagner tagja volt. Andrej Medvegyev egy fehér köntösben vágott neki a határnak, ahol átmászott a szögesdrótos kerítésen, és átfutott a befagyott Paszvikelva határfolyón. Állítása szerint mindeközben üldözték, fényszórókat látott, kutyaugatást hallott maga mögött, és rá is lőttek.

Miután Norvégiába ért Medvegyev több sajtóorgánumnak is elmesélte a történetét. Fiatalon vonult be a seregbe, harcolt Donbaszban is, majd börtönbe került, a börtönből szabadulva pedig már a Wagnerhez csatlakozott. A magánhadsereggel Bahmutnál harcolt, tavaly ősszel pedig le akart szerelni, de a parancsnokai nem engedték, egyoldalúan meghosszabbították a megbízását. Ekkor szökött meg.

A fiatal zsoldos egészen meredek dolgokat állított a Wagner működéséről és ukrajnai tevékenységéről, ezekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!