A hegyi-karabahi erők beleegyeznek Azerbajdzsán követeléseibe, és leteszik a fegyvert

2023. szeptember 20. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonnégy órával azután, hogy az azerbajdzsáni hadsereg offenzívát indított Hegyi-Karabahban, az örmény erők megállapodtak a tűzszünet Oroszország által kínált feltételeiről, írja a BBC. Az egyik legfontosabb követelés, amelyet a karabahi erők elfogadtak, a teljes lefegyverzésre vonatkozó javaslat.

Frissítés: Magyar idő szerint kora délután az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a 2020-as háborút lezáró tűzszünet betartatására ügyelő (vagyis ahogy a közelmúltbeli példák mutatják: úgy-ahogy ügyelő), mintegy 2000 fős orosz békefenntartó kontingens parancsnokságának közvetítésével sikerült megállapodni a tűzszünetről. Az MTI által ismertetett közleményben Moszkva leszögezte, az orosz békefenntartók „urai a helyzetnek”, és „éjjel-nappal folytatják a civilek evakuálását” a harcok által sújtott területekről. Oroszország ígéretet tett arra, hogy folytatja a kapcsolattartást mind Azerbajdzsánnal, mind pedig a karabahi örményekkel – azonban ehhez kissé enigmatikus módon azt is hozzátette, hogy az Ilham Aliyev azeri elnökkel való konzultáció egyelőre nem szerepel a tervek között, a kapcsolattartás Bakuval „a munka szintjén” folytatódik.

Az azeri védelmi minisztérium által közzétett képkockán az örmény fegyveres erők egyik hegyi-karabahi rádióállomásának támadása látható – Fotó: Azeri Defence Ministry / Reuters
Az azeri védelmi minisztérium által közzétett képkockán az örmény fegyveres erők egyik hegyi-karabahi rádióállomásának támadása látható – Fotó: Azeri Defence Ministry / Reuters

Egy hegyi-karabahi vezető szerint majdnem száz embert öltek meg, és százak sebesültek meg Hegyi-Karabahban, miután Azerbajdzsán kedden hadműveletet indított a területébe beékelődött, többségében örmények lakta enklávé ellen – közölte szerdán egy hegyi-karabahi vezető. „Ez egy nagy háború, Azerbajdzsán teljes körű hadműveletbe kezdett” – mondta Hegyi-Karabahból a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Ruben Vardanján, a szakadár terület kormányának volt vezetője.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, helyi emberi jogi tisztviselők szerint már minimum 27 ember meghalt, miután Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabah örmények által ellenőrzött területeit. Azerbajdzsán vezetése közölte, hogy az általa „terrorellenes műveletnek” nevezett katonai akciót addig folytatják, amíg az „illegális örmény katonai alakulatok” meg nem adják magukat, és a hegyi-karabahi szeparatista kormány fel nem oszlatja magát.

Örményország az ENSZ Biztonsági Tanácsától kért segítséget, és az orosz békefenntartók beavatkozását kérte. Az orosz külügyminisztérium közleményben szólította fel a két országot, hogy azonnal állítsák le a vérontást, de Antony Blinken amerikai külügyminiszter is megszólalt: ő Azerbajdzsánt szólította fel, hogy azonnal állítsa le a katonai műveletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!