Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának

2023. szeptember 21. – 06:37

Másolás

Vágólapra másolva

Annyira elmérgesedett a gabonavita az invázió óta szoros szövetségesként számon tartott Lengyelország és Ukrajna között, hogy a korábbi biztató hírek ellenére Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán bejelentette: Lengyelország felhagy a fegyverek szállításával Ukrajna számára. Morawiecki azt mondta, Ukrajna felfegyverezése helyett a jövőben saját országa védelmére összpontosít.

Kedden Lengyelország beidézte Ukrajna nagykövetét, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-ben azt mondta: egyes nemzetek szolidaritást színleltek Ukrajnával.

A gabonavita azután kezdődött, hogy Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója szinte teljesen lezárta a fő fekete-tengeri hajózási útvonalakat, és arra kényszerítette Ukrajnát, hogy alternatív szárazföldi útvonalakat keressen, csakhogy ez ahhoz vezetett, hogy nagy mennyiségű gabona áramlott be Közép-Európába.

Ennek következtében az Európai Unió ideiglenesen megtiltotta a gabona behozatalát Bulgáriába, Magyarországra, Lengyelországba, Romániába és Szlovákiába, hogy megvédje a helyi gazdákat, akik attól tartottak, hogy az ukrán gabona lenyomja a helyi árakat. A tilalom szeptember 15-én lejárt, és az EU úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg azt, de Magyarország, Szlovákia és Lengyelország saját hatáskörben úgy döntött, hogy továbbra sem engedi be az ukrán gabonát az országba.

A hét elején Ukrajna keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) az említett országok ellen a tilalmak miatt, amelyek szerinte megsértik a nemzetközi kötelezettségeket. Lengyelország erre azt válaszolta, hogy fenntartja a tilalmat, és „a WTO előtti panasz nem hat meg minket”.

Morawiecki azt is mondta szerdán, hogy növelni fogják a Kijevből származó tiltott termékek számát, ha Ukrajna tovább fokozza a gabonavitát. A lengyelek szerint Ukrajna nem megfelelően próbálja megoldani a nézeteltéréseket azzal, hogy nemzetközi bíróságokhoz nyújt be panaszokat.

Catherina Colonna francia külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy egy uniós tanulmány szerint az ukrán gabonaimport nem fogja megbénítani az európai gazdákat, és „sajnálatosnak” nevezte a feszültséget.

Lengyelország sok támogatást nyújtott Ukrajnának az Oroszországgal szembeni védekezésben, sürgette Németországot, hogy Leopard 2 harckocsikat szállítson az országnak, vadászrepülőgépeket ígért az országnak, és több mint 1,5 millió menekültet fogadott be Ukrajnából. (BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!