Közel 3500 orosz állampolgárt szólítanak fel Lettország elhagyására

2023. szeptember 21. – 23:03

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 3500 orosz állampolgárt szólítanak fel a héten írásos formában Lettország elhagyására, jelezte a rigai bevándorlási hatóság. A tájékoztatás szerint olyan emberekről van szó, akik nem nyújtottak be kérelmet határozatlan idejű tartózkodási engedélyért, illetve a szeptember elsejei határidőig nem jelentkeztek lett nyelvvizsgára. Ezért tartózkodási engedélyüket lejártnak tekintik, így november 30-ig el kell hagyniuk Lettországot.

Tavaly ősszel az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a lett parlament szigorította az orosz állampolgárok tartózkodási engedélyére vonatkozó szabályokat. Ahhoz, hogy az érintettek továbbra is a balti országban maradhassanak, tartós tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk, valamint kevés kivételtől eltekintve bizonyos fokú lett nyelvismeretet kell bemutatniuk.

Az 1,9 milliós, Oroszországgal határos Lettország lakosságának közel 24 százalékát orosz ajkúak teszik ki, akik nagyrészt még a szovjet időkben telepedtek le ott. Az új szabályozás miatt heves társadalmi vita alakult ki, a parlament ezért a kormány javaslatára további két évet biztosított a nyelvvizsgák letételére. Aki idén szeptember elsejéig nem tudott levizsgázni, két évre szóló tartózkodási engedélyt igényelhet, illetve ez idő alatt újabb vizsgát tehet. Azok kapnak most levelet a bevándorlási hatóságtól, akik egyáltalán nem jelentek meg a vizsgára.

A szabályozás bírálói szerint a nyelvismereti szigorú követelményrendszer, illetve a kiutasítások főleg az időseket és a védelemre szorulókat sújtják, akik nem jelentenek fenyegetést a lett nemzetbiztonságra. Sokan közülük egész életüket Lettországban töltötték. A szabályozás támogatói viszont éppen azzal érvelnek, hogy az érintetteknek ezért elegendő idejük és lehetőségük volt a lett nyelv elsajátítására. (MTI, dpa)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!