Már Isztambulnál jár az új fekete-tengeri útvonalon ukrajnai gabonát szállító első teherhajó

2023. szeptember 21. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

A fedélzetén 3 ezer tonna gabonával megérkezett Isztambulba az első olyan teherhajó, amelyik azután hajózott be az ukrajnai Csornomorszk kikötőjébe, hogy Oroszország a maga részéről júliusban felmondta a gabonamegállapodást, és visszaállította a fekete-tengeri kikötők blokádját.

Vasárnap írtuk meg, hogy két gabonaszállító hajó, a Resilient Africán kívül az Aroyat megérkezett az Odesszához közeli Csornomorszkba, miután új útvonalon átutazták a Fekete-tengert. A korábbi közlemények arról szóltak, hogy készek 20 ezer tonna gabonát berakodni, amelynek a rendeltetési helye Afrika és Ázsia.

A Palau zászlaja alatt közlekedő Resilient Africa kedden hagyta el az ukrajnai kikötőt, és Törökországból Izrael felé indult tovább.

Fotó: Stringer / AFP
Fotó: Stringer / AFP

Ukrajna ezzel egy olyan új tengeri útvonalat próbál ki a Fekete-tengeren át, amely nem érinti a nemzetközi vizeket, és szorosan követi a NATO-tag Bulgária és Románia felségvizeit. Ezt az útvonalat korábban olyan hajók már sikeresen használták, amelyek nem ukrajnai gabonát szállítottak.

A Guardian szerint az útvonal azután lett biztonságosabb, hogy Ukrajna több sikeres támadást hajtott végre a Krím félszigeten, ahol az orosz Fekete-tengeri flotta bázisa is van. Oroszország viszont a gabonamagállapodás rá eső felének felmondása után rendszeresen támadta a fekete-tengeri kikötői infrastruktúrát az elmúlt két hónapban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!