Új tengeri útvonallal cselezi ki Ukrajna Oroszországot

2023. szeptember 17. – 08:54

Új tengeri útvonallal cselezi ki Ukrajna Oroszországot
Az Aroyat a Fekete-tengeren suhan. Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két gabonaszállító teherhajó érkezett az Odesszához közeli Csornomorszkba, egy ukrán Fekete-tenger parti kikötőbe, miután új útvonalon átutazták a Fekete-tengert – közölték az ukrán kikötői hatóságok.

Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a hajók – a Resilient Africa és az Aroyat – az óceáni Palau szigetország lobogója alatt közlekedtek, és legénységük Ukrajnából, Törökországból, Azerbajdzsánból és Egyiptomból érkezett.

Az Aroyat jutott el elsőként egy új fekete-tengeri folyosón Ukrajnába, és 20 ezer tonna búzát kellene elszállítania Egyiptomba és Izraelbe

– írja a BBC.

A tisztviselők szerint ez volt az első alkalom, hogy polgári hajók elértek egy ukrán kikötőt az Oroszországgal kötött, a hajók biztonságáról szóló megállapodás összeomlása óta. Kijev most egyoldalúan jelentette be, hogy használni kívánja a Fekete-tenger nyugati partját ölelő tengeri folyosót, miután Oroszország feladta az ENSZ által támogatott korábbi megállapodást.

Moszkva szerint az élelmiszer- és műtrágyaexportot lehetővé tevő megállapodás egyes részeit nem tartották tiszteletben, és kifogásolta, hogy a nyugati szankciók korlátozzák saját mezőgazdasági exportját. Azóta Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy potenciális katonai célpontként kezeli az Ukrajnába induló polgári hajókat.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági terményexportőre, a búza mellett napraforgóolajban, árpában és kukoricában is a legjelentősebb exportőrök közé tartoznak. Amikor Oroszország 2022 februárjában megtámadta, haditengerészete blokád alá vette az ország fekete-tengeri kikötőit, így 20 millió tonna gabonát ejtett csapdába, amelyet exportra szántak. Emiatt megugrottak az élelmiszerek világpiaci árai, és hiány keletkezett a közel-keleti és afrikai országokban, amelyek jelentős mennyiségű élelmiszert importálnak Ukrajnából.

Egyes országoknak, köztük Afganisztánnak, Jemennek, Szudánnak és Etiópiának azóta is humanitárius segítségre van szüksége. Ezért Kijev folyamatosan azzal vádolja Oroszországot, hogy

gabonaexportjának támadásával a globális élelmezésbiztonságot veszélyezteti.

A Fekete-tengeren áthaladó hajók fenyegetése mellett Moszkva egyre inkább az ukrán kikötői infrastruktúrát veszi célba. Többször megtámadta a Budzsák régióban található Izmajil és Reni kikötőit, ahonnan július óta Ukrajna gabonaexportjának nagy része indul. Ezek a kikötők Besszarábiában, vagyis a Duna deltájánál és a Dnyeszter folyó mellett vannak, Izmajil a legnagyobb Duna menti ukrán kikötő, míg a döntően románok lakta Reni egy kisebb, de szintén a Duna partján fekvő város, ahonnan már viszonylag könnyen ki lehet hajózni a Fekete-tengerre.

A viharos történelmű terület érdekessége, hogy itt váltakozva domináltak az oroszok, az ukránok, a románok, a törökök és a nyugati szlávok, de itt, vagyis az említett Budzsák régióban élnek nagyobb számban a keresztény vallású, de török rokonságú gagauzok is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!