Emberi jogi ügyvédek azzal vádolják Oroszországot, hogy szándékosan okozott éhínséget Ukrajnában

2023. szeptember 24. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

Emberi jogi ügyvédek az ukrán ügyészséggel egyetemben azzal vádolja Oroszországot, hogy szándékosan okozott éhínséget a 18 hónapja tartó háború ideje alatt Ukrajnában, írja a Guardian. Ez ügyben

egy háborús bűncselekményeket tartalmazó dosszié előkészítése is folyamatban van, amit a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) fognak benyújtani. A cél az, hogy dokumentálják azokat az eseteket, amikor Oroszország az éhínséget fegyverként használta.

Az összegyűjtött bizonyítékok alapján büntetőeljárás indulhat Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Yousuf Khan, a Global Rights Compliance ügyvédi iroda vezető jogász szerint az oroszok háromféleképpen akadályozták meg, hogy az ukránok élelmiszerhez jussanak: élelmiszer-ellátás megakadályozása, energiaforrások elpusztítása, az ukrán élelmiszerexport (mint a gabona) megsemmisítése, illetve korlátozása.

A dossziéban olyan incidenseket fognak felsorolni, mint ami Csernyihivben is történt 2022 márciusában: orosz bombák felrobbantottak egy szupermarketet, ahol civilek álltak sorba kenyérért és más élelmiszerekért, a támadásban 20 ember életét vesztette. Szintén belekerül Mariupol ostroma is, amikor az orosz haderők elvágták a város élelmiszer-ellátását, elzárták vagy lebombázták a humanitárius folyosókat.

Khan szerint szintén a szándékos bűncselekmények közé sorolható, amikor az orosz haderő olyan energiaforrásokat vett célba, amelyek nélkülözhetetlenek a civil lakosság mindennapjaiban. A délen található Mikolajiv a háború kitörésétől kezdve ivóvíz nélkül maradt, mivel az orosz katonák elfoglalták a vízellátást biztosító szivattyút.

Az éhínség háborús fegyverként való alkalmazását 2018-ban határozatban ítélte el az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Yousuf Khan cége 2024 végéig dolgozik együtt a dosszién. „Putyint felelősségre lehetne vonni azért, mert közvetlenül, másokkal közösen és/vagy másokon keresztül követte el a cselekményeket, valamint azért is, mert nem ellenőrizte megfelelően a konkrét bűncselekményekkel vádolt orosz katonákat, sem másokat” – tette hozzá Khan.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!