Uniós díjra jelölték Elon Muskot, de Mahsza Amini tűnik a legesélyesebbnek

2023. szeptember 21. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán kihirdették a Szaharov-díj jelöltjeit. Az elismerést az Európai Parlament ítéli oda minden évben annak, aki a képviselők többsége szerint a legtöbbet tette a gondolatszabadságért.

A legnagyobb frakció, az Európai Néppárt Mahsza Aminit és az iráni nőket jelölte. Aminit tavaly szeptemberben fogták el az iszlám szokások betartatásán őrködő karhatalmi szervezet emberei, majd tanúk szerint bántalmazták, néhány nappal később pedig elhunyt. Temetése tüntetésbe torkollt, ami számos településre átterjedt. (Az iráni események hátteréről többek között ebben a cikkünkben írtunk.)

A jobbközép csoporthoz hasonlóan Mahsza Aminit jelölte a szocialisták frakciója, valamint a liberális Európa Megújul is a „Nők, élet, szabadság!” mozgalommal együtt.

Összesen 59 képviselő állt három afganisztáni oktatási aktivista (Marzia Amiri, Parasto Hakim, Matiullah Wesa) mögé. A tálibok bezárták a lányokat oktató középiskolákat és kitiltották a nőket az egyetemekről, miután visszavették a hatalmat az Egyesült Államok kivonulása után. (A nők tálib uralom alatti helyzetéről itt írtunk bővebben.)

Az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek a grúz Európa-pártiakat és Nino Lomjaria volt ombudsmant jelölték. A kaukázusi államban, amely tavaly – Ukrajnával és Moldovával szemben – lecsúszott az uniós tagjelöltségről, többször is tömegek tüntettek az EU mellett, néhány napja viszont az oroszok felé forduló kormány EU-barát puccstervről beszélt.

A szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia Elon Muskot jelölte. Az amerikai üzletember az indoklás szerint a „Twitter-aktákért” érdemelné meg a díjat, amelyekben a cég korábbi belső működéséről hozott nyilvánosságra részleteket, miután megvette a közösségi platformot. (Az ügyről bővebben itt írtunk.)

A zöldek Vanessa Nakate ugandai klímaaktivistát nevezték, 43 képviselő nicaraguai ellenzékieket (Vilma Núñez ügyvédet és Rolando José Álvarez Lagos több évtizednyi börtönbüntetésre ítélt püspököt), a szélsőbaloldaliak pedig abortuszpárti aktivistákat (Justyna Wydrzyńskát Lengyelországból, Morena Herrerát El Salvadorból és Colleen McNicholst az Egyesült Államokból).

A jelöléshez legalább 40 ajánlásra volt szükség, egy képviselő csak egyetlen jelöltet támogathatott. A győztest októberben választják ki, a díjjal 50 ezer euró jár. Tavaly az ukrán nép kapta az elismerést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!